V PRIČAKOVANJU PODRAŽITEV

Na črpalkah izredno stanje: za Goloba škandal, minister Han miri (VIDEO)

Povečano povpraševanje po gorivu, številni včeraj ostali brez.
Fotografija: Matjaž Han. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Matjaž Han. FOTO: Tomi Lombar

Ker se v torek obeta občutnejša podražitev bencina in dizla, na bencinskih servisih po Sloveniji spet vlada kaos. Zaradi povečanega povpraševanja je včeraj ponekod goriva tudi že zmanjkalo, smo poročali.

image_alt
Številne bencinske servise zapirajo, toliko naj bi od torka plačevali za gorivo (FOTO)

Na dogajanje v zvezi s ponudbo naftnih derivatov pred začetkom veljavnosti uredbe, ki jo je vlada sprejela pretekli teden, se je danes odzval minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

»Konec tedna je na nekaterih črpalkah prišlo do občasnega pomanjkanja goriva, to se dogaja tudi danes. Prodaja se povečala v zadnjih dneh za več kot dvakrat v primerjavi s preteklo normalno porabo. Gre za začasno, kratkotrajno pomanjkanje, ljudje pa so seveda razočarani. Upoštevati moramo, da je bil ta konec tedna promet zelo obremenjen s tranzitom, zato je bila tudi upočasnjena dostava tovornjakov z gorivom na bencinske servise,« je uvodoma povedal Han.

image_alt
Golob napovedal enako ceno plina za vse, objavili bodo primerjavo cen med trgovci

Ob tem je zagotovil, da imamo v Sloveniji dovolj zalog pogonskega goriva, zato ni skrbi, da bi ga zmanjkalo. »To zagotavljajo tudi distributerji, ministrstvo nima informacij, da bi bile zaloge problematične. Gre za komercialna, kratkoročna pomanjkanja, ki jh morajo reševati distributerji v okviru svojih poslovnih zmožnosti.«

»Glede na mednarodne trge se nafta nenormalno draži, zato gre za normalen pojav. Pride do povečanja prometa, ko zvišujemo ceno naftnih derivatov. Temu smo že bili priče tudi v preteklosti. Ravnali smo odgovorno, predvsem pa predvidljivo. Uredbo smo načrtno zamaknili za en teden, da se lahko potrošniki pripravijo, prav tako tudi distributerji, lahko presodi vsak sam.« Han je poudaril še, da so blagovne rezerve polne nafte. »Pojavlja se napačno prepričanje, da lahko država sprošča rezerve, te so za izredne razmere oziroma hude motnje na trgu. To, kar se trenutno dogaja, niso hude motnje, gre za logistični problem. Zalog ne smemo sproščati za cenovna uravnavanja,« je dejal.

Danes okoli 17. ure znana nova cena

Ministrstvo po Hanovih besedah pozorno spremlja dogajanje, danes bodo tako imeli sestanek z distributerji, da jim ti pojasnijo situacijo. Poleg tega so na terenu tržni inšpektorji, ki preverjajo, ali trgovci spoštujejo trenutno regulirano ceno, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošnikov. »Če se bo izkazalo, da je prišlo do kakšnih kršitev zakonodaje, bodo naše inšpekcijske službe ukrepale,« je napovedal minister. 

Minister je dodatno pojasnil tudi nov režim regulacije cen, ki ga je vlada sprejela prejšnjo sredo. Na avtocestah in hitrih cestah so sprostili regulacijo cen, določajo jo trgovci sami, ob tem pa Han pričakuje, da bo ta primerljiva s ceno v sosednjih državah. »Regulirali pa bomo drobnoprodajno ceno, omejili smo maržo distributerjem, cena se bo oblikovala vsakih 14 dni, po modelu, določenem v uredbi. Ministrstvo bo danes popoldne obvestilo javnost o novi regulirani ceni, ki bo veljala danes od polnoči,« je zagotovil, pri čemer naj bi cena za liter dizla znašala okoli 1,80 evra.

Petrol: Zalog je dovolj

Kot so za STA pojasnili pri Petrolu, povpraševanje močno presega dolgoletna dnevna povprečja, tako da na nekaterih bencinskih servisih prihaja tudi do kratkoročnih izpadov zaloge. Ob podobnih primerih v zadnjih mesecih se je to dogajalo predvsem na servisih, kjer se z gorivom, predvsem dizlom, oskrbujejo večji porabniki, na primer kmetovalci.

V podjetju pravijo, da se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že čez dan. Obenem pa so zaradi povečane prodaje na takšnih servisih že povečali tudi dobavo goriva.

V Petrolu opozarjajo še, da zaradi povečanega prometa in občasnih zastojev na slovenskih cestah dobava goriva na nekatera prodajna mesta prihaja z zamudami, omejitev predstavljajo tudi dovoljena časovna okna voznikov avtocistern. Ob tem vseeno pomirjajo, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč.

Za Goloba pomanjkanje pogonskega goriva na črpalkah škandal

»Jaz mislim, da je to škandal v vseh pogledih,« je razmere komentiral predsednik vlade Robert Golob. Meni, da bi morali trgovci razmere predvideti in se nanje bolje pripraviti.

»Razumem na eni strani, da je bil pritisk pri ljudeh zaradi napovedane podražitve nekoliko večji, vendar je po drugi strani obveznost trgovcev zelo jasna – oni bi morali poskrbeti, da goriva ne bi zmanjkalo, zmanjkalo pa ga je v vsej državi naenkrat,« je bil jasen.

Kot je ponovil, goriva ni zmanjkalo samo na enem koncu, ampak povsod. 

Golob pričakuje tudi poročilo tržnih inšpektorjev, ki danes, kot je v dopoldanski izjavi za javnost pojasnil gospodarski minister Matjaž Han, na terenu preverjajo spoštovanje trenutne ureditve glede cen, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov.

»Nisem si mislil, da se bo kaj takega zgodilo, pa ne zaradi ljudi, ampak da se nekdo zaradi čiste špekulacije za par evrov ne pripravi bolje na takšne situacije,« je še povedal Golob.

Ste tudi vi ostali brez goriva? Veseli bomo informacij s terena, pošljete nam jih lahko prek spodnjega obrazca:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije