ZAPRTI HOTELI

Na Bledu katastrofalno poletje, a kar je naredil nemški par, mnogim daje upanje

Objavljeno 07. julij 2020 07.20 | Posodobljeno 07. julij 2020 08.20 | Piše: N. Č.

Zasedenost hotelov na Bledu je med najnižjimi med slovenskimi turističnimi kraji.

Na Bledu ne pričakujejo, da bi jih obiskale večje turistične skupine. FOTO: Blaž Samec, Delo
Na Bledu z letošnjo sezono tako kot v mnogih slovenskih krajih niso najzadovoljnejši, saj je njihovo preživetje odvisno od tujih gostov. Zasedenost hotelov na Bledu je med najnižjimi v Sloveniji, medtem ko so tamkajšnji 'glampingi' dobro obiskani. V letošnji sezoni bodo ostali zaprti hotel Kompas in nekateri Savini hoteli.

V juliju in avgustu na Bledu pričakujejo le 30 do 40 odstotkov zasedenosti hotelov, sezono pa bodo reševali predvsem domači gostje. Med tujimi naj bi bili večinoma iz Nemčije, Madžarske, Avstrije in Češke, do Bleda pa se bodo pripeljali v lastni režiji. Kot so za Slovenske novice pojasnili na blejski občini, doslej večjih organiziranih skupin ni bilo in jih niti ne pričakujejo.


Nemški par sprva rezerviral le eno noč


Zadnji junijski vikend so bili med blejskimi hotelirji zadovoljni v hotelu Triglav, ki so ga skoraj do zadnjega kotička napolnili slovenski gostje. Med njimi pa je izstopal nemški par, ki je sprva rezerviral le eno noč, a se je tako navdušil nad Bledom, da je dopust podaljšal še za štiri noči. »Par je užival na Bledu v njegovi mirnosti in butičnosti,« so sporočili z blejske občine in dodali, da hotelirji ugotavljajo, da so gostje zaradi spreminjajoče se situacije zaradi koronavirusa brez načrtov, zato se na svojem dopustovanju vedejo spontano.

Medtem ko je zasedenost hotelov na splošno katastrofalna, pa so z njo zadovoljni v Glampingu Ribno, Kampu Bled in v Glampingu Garden Village. Tam so v juniju prednjačili slovenski gostje z unovčevanjem turističnih bonov ... Njihova sezona bo resda izredno kratka, a očitno vseeno boljša od pričakovanj, saj v juliju pričakujejo 80-odstotno zasedenost, v avgustu pa celo 90-odstotno.

Nemci prevladujejo pri rezervacijah luksuznega kampiranja na Bledu. Sledijo Avstrijci in Madžari, na repu pa so Čehi, Švicarji in Slovenci. Lastniki letos pogrešajo predvsem Nizozemce in Belgijce.

Hotelirji ocenjujejo, da bodo lahko začeli dokaj normalno poslovati šele v drugi polovici prihodnjega leta, in še to le v primeru vzpostavljenih letalskih povezav. Okrevanje turizma na raven iz leta 2019 pričakujejo šele leta 2024.

Zasedenost hotelov v poletnem času je po regijah zelo različna. Najvišja je na Obali, v termah in zdraviliščih ter v nekaterih gorskih občinah, najnižja pa v Ljubljani, Mariboru, na Bledu in v Postojni.
Deli s prijatelji