DANES ZVEČER

Mrki napovedujejo katastrofe – danes nas čaka delni lunin

Skoraj tri ure imate časa, da nocoj na nebu opazite delni lunin mrk. Ta bo viden s prostim očesom. Kakšen pa je vpliv mrkov na ljudi in naravo?
Fotografija: Opazovanje luninega mrka. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Opazovanje luninega mrka. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Od nekaj pred 21. uro pa vse do 1. ure bo trajal današnji delni lunin mrk. Najbolj bo viden okoli pol polnoči, ko bo senca našega planeta prekrila okrog 65 odstotkov lune. Astronomi priporočajo, da imate za čim boljšo vidnost pojava neoviran pogled proti vzhodu in jugovzhodu, je za Delo povedal Igor Žiberna, predstojnik oddelka za geografijo na mariborski filozofski fakulteti in predsednik astronomskega društva Orion. Napovedano je jasno vreme, tako da se lahko ljubitelji opazovanja neba današnjega večera res veselite.



Luna bo sicer danes pri nas vzšla ob 20.39 in bo v Zemljino senco začela prehajati ob 20.42, vendar s prostim očesom polsenčnega Luninega mrka takrat ne bomo mogli zaznati, piše STA.

Letošnji delni mrk bo sicer najlepše viden na območju Afrike, nad osrednjo in zahodno Azijo in v večjem delu Evrope. Naslednji mrk bomo pri nas lahko videli šele januarja prihodnje leto. 

Lunin mrk za ljubljanskim nebotičnikom. FOTO: Matej Družnik
Lunin mrk za ljubljanskim nebotičnikom. FOTO: Matej Družnik

To so kritični dnevi

»Mrki že od nekdaj napovedujejo naravne katastrofe, nepredvidene dogodke, neverjetna naključja, velike nesreče in nesreče v zelo nenavadnih okoliščinah, požare, poplave, potrese, nemire, pretepe, posilstva, škandale, umore ipd. in to zagotovo ni ugodno obdobje za pomembne projekte in dejavnosti,« pišejo na portalu Lunin.net. Njihov vpliv je zelo močan, kar lahko opazite tudi sami.

Niti nam lahko uidejo iz rok

Svetujejo, da pomembnejše naloge prestavite na vsaj teden dni pred mrkom in tri dni po njem, ko sta luna in sonce spet v normalnem ritmu, sicer nam lahko niti uidejo iz rok, ker ne moremo nadzorovati svojih dejanj in poteka dogodkov. Dokaz za tako prepričanje so tragični dogodki, ki so se menda vsi zgodili v času mrka. To so potop Titanika, jedrska nesreča v Černobilu, štirje umori v Tekačevem, potop ruske podmornice Kursk ... 

Kako pa pojav vpliva na naše razpoloženje?

»V času polne lune pridejo na površje travme, strahovi in čustva, ki smo jih skozi mesec pridno potiskali vase. Ko je luna polna, pa privrejo na površje,« je zapisala astrologinja Sonja Šmit na Sensa.si. Če ste v zadnjih dneh postali nemirni, astrologinja pojasnjuje, da imate v sebi strah, ki vas ovira v življenju, zdaj pa ga je luna izvabila na dan. Mrk naj bi vplival predvsem na partnerske in službene odnose. »Definitivno je treba nekaj spremeniti, zaključiti ali pa skomunicirati. 
Ta mrk in trenutna pozicija planetov predstavljata najmočnejši vozel tega leta, ki ga je treba odblokirati, odvozlati.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije