PO REFERENDUMU

Mrak: Prepričan sem, da bo prišlo do odpisa dolgov Grčiji

Objavljeno 07. julij 2015 14.05 | Posodobljeno 07. julij 2015 14.37 | Piše: K. K.

Če ne bo odpisa dolgov, ne ve, kako bo Cipras doma pojasnil, čemu je sploh bil referendum.

LJUBLJANA – »Današnji sestanek predsednikov držav Evropske monetarne unije bo pomemben. Dal bo signal, v katero smer se bo razpletlo,« napoveduje ekonomist Mojmir Mrak. Pravi, da je odločanje, ko se stvar prespi, »drugačno. Poskusimo še enkrat. Ko se enkrat odločitev sprejme, je treba z njo živeti. Odhod Grčije iz evrocone bi bil zelo boleč. Govorilo se je, da bodo izvažali. Kaj bodo pa izvažali? Vrednost drahme bi bila vedno nižja.«

Odpis bo in bo precedens

Doslej so se po Mrakovem vsi izogibali odpisu dolgov. Če bo do njega prišlo, bo to precedens, in prepričan je, da »bo do odpisa dolgov prišlo. Tudi če bo prišlo do petodstotnega odpisa, bo to precedens.« V preteklosti so bili odhodi iz monetarne unije precej boleči. Se pa ne spomni, da bi prišlo do odhoda iz monetarne unije z referendumom. Dvomi, da bo dogovor dramatično drugačen od tistega, ki je bil na mizi prej. Bo pa imel daljše roke za odpise dolgov.

»Več kot očitno je bilo, da je imel grški finančni minister na drugi strani precej čisto osebnih nasprotnikov. Obnašal se je nekonvencionalno, kar je bilo za te kroge malce šokantno. Res pa je, da grška administracija ni prihajala z resnimi predlogi. Pogajalska taktika je bila, da je Varufakis igral slabega dečka, Cipras pa dobrega,« analizira ekonomist.

Postavili smo se bolj nemško kot Nemci

Za Slovenijo ocenjuje, da smo se postavili »bolj nemško kot Nemci. Ne vem, kakšna je korist od tega.« Vedeti moramo, da če bo prišlo do odpisa dolgov, bo ta odpis do javnih institucij. Struktura upnikov je zelo pestra. Za nas to ne pomeni nič, mi smo se zadolževali, in bili takrat na to zelo ponosni, pri zasebnih upnikih.

Grčija je, kar se tiče strukturnih reform, po njegovih besedah katastrofalna. »Evropska komisija je dala negativno mnenje že ob koncu 70. let. V novejši zgodovini je že štiri- ali petkrat bankrotirala. Evropa, ista struktura, kot se danes sestaja (Ecofin pa v neki drugi sestavi), je to vedela. Pri Grčiji ni več problem ostrina varčevalnega programa. Tam je bil program, ki je bil bistveno manj oster kot prej. Govoriti o tem, da gre zdaj za veliko varčevanje, ni drži. Je pa res, da se je zahtevala cela vrsta reform na odhodkovni in prihodkovni strani. Predvolilna obljuba pa je bila odpis dolgov. Če ne bo odpisa dolgov, ne vem, kako bo Cipras doma pojasnil, čemu je sploh bil referendum.«

 

 

Deli s prijatelji