OKUŽENIH 319 SLOVENCEV

V ŽIVO: Nina Pirnat razrešena z mesta direktorice NIJZ

Novi odlok prepoveduje kakršno koli zbiranje. Vlada je na današnji seji sprejela tudi nekaj kadrovskih potez.
Fotografija: FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Igor Zaplatil, Delo

Svetovna zdravstvena organizacije je novi koronavirus razglasila za sovražnika človeštva. V boju z njim je tudi celotna Slovenija, kjer so razmere vse resnejše. Kakšni ukrepi nas čakajo, si lahko preberete tukaj (Življenja, kot smo ga poznali, je konec, boj proti virusu vse ostrejši).
 

Od polnoči bo v veljavi odlok, ki prepoveduje druženje. Lahko bomo hodili le še v trgovino, v službo in po najnujnejših opravkih. Ker se razmere nenehno spreminjajo, jih spremljamo podrobno iz minute v minuto.




22.37 Vlada že pošilja prva sms sporočila, v katerih obvešča, da začne opolnoči veljati odlok o prepovedi zbiranja na javnih površinah. Vsebino si lahko ogledate na tej povezavi.

22.02 Počivalšek o izginulih maskah povedal povsem drugačno zgodbo kot Tonin. Dejal je, da ni šlo prevaro.

21.34 To naj bi bil goljuf z maskami, ki je naplahtal Slovence. Podjetje naj bi bilo tudi samo žrtvev podjetnika iz BiH.

20.50 Pristojni umaknili opozorilo glede ibuprofena.

19.41 Vlada je razrešila Nino Pirnat s položaja direktorice NIJZ in jo imenovala za v. d. direktorata za zdravstveno varstvo.

19.30 Državljane je nagovoril premier Janez Janša.

19.22. Vlada je v skladu z napovedjo sprejela odlok o prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah. Kaj se bo smelo in česa nikakor ne boste več smeli početi, preberite na tej povezavi.

18.38 V Italiji so po zadnjih podatkih zabeležili 3405 primerov smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Italija je po številu smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni tako prehitela Kitajsko in ima sedaj največ smrtnih primerov te bolezni na svetu, je sporočila italijanska civilna zaščita.

17.53 Na mejnem prehodu Bosanska Gradiška v BiH so danes ustavili avtobus iz Slovenije, v katerem so bili večinoma državljani BiH. Vse potnike bodo testirali na novi koronavirus. V BiH so medtem danes potrdili šest novih okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da imajo v državi 47 okuženih oseb, so potrdili v UKC v Sarajevu.

17.20 Na Hrvaškem je z novim koronavirusom okuženih skupno 105 ljudi, kar je šest več kot zjutraj, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na redni popoldanski novinarski konferenci nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu. Največ okuženih je v Zagrebu (47).

16.45 Albanske oblasti so zaradi širjenja novega koronavirusa uvedle policijsko uro. Gibanje na prostem bo možno samo šest ur na dan, poroča albanska tiskovna agencija ATA.

16.25 Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva spremembo vladnega odloka, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsaj od 8. in najmanj do 20. ure, in sicer naj se omejitev postavi pri največ 18. uri. Spremembo zahteva najkasneje v 24 urah, sicer bo svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma, so danes sporočili iz sindikata. Več o tem na tej povezavi.

15.45 Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) je v sodelovanju s slovenskimi in tujimi podjetji, raziskovalnimi inštituti in univerzami začel razvoj cepiva za novi koronavirus, so sporočili prek družbe Mediade.

14.56 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno zaradi koronavirusa skupaj hospitaliziranih 14 bolnikov, eden več kot v sredo. Dva bolnika sta v intenzivni enoti, pri čemer je bolnik, ki je doslej potreboval oskrbo s kisikom, zdaj intubiran, so sporočili iz UKC Maribor.

14.36 Policija je sporočila, da je bila danes ponoči obveščena o sumu kaznivega dejanja v povezavi z dobavo zaščitnih mask. Poteka zbiranje obvestil od oseb, ki bi lahko dale koristne informacije, sodelujejo z domačimi pristojnimi organi, povezali pa so se tudi s tujimi varnostnimi organi iz več držav, so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

14.19 Avstrija bo s petkom tudi na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla zdravstveni nadzor potnikov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Osebe, ki nameravajo iz Slovenije vstopiti v Avstrijo, morajo imeti pri sebi in predložiti zdravniško spričevalo o zdravstvenem stanju.

14.19 V Sloveniji je do 14. ure doslej potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, testiranih je bilo 9860 ljudi.

14.11 Smrtnost pri okužbi z novim koronavirusom v Vuhanu na Kitajskem, kjer bilo prvo žarišče bolezni, je bila nižja, kot so domnevali doslej, je pokazala najnovejša raziskava univerze v Hongkongu, ki jo objavlja revija Nature Medicine. Umrlo je 1,4 odstotka tistih, ki so razvili simptome koronavirusne bolezni 19, kaže raziskava.



13.53 Raziskava je pokazala, da je imelo 99 odstotkov ljudi, ki so zaradi sars-cov-2 umrli v Italiji, kakšno predhodno bolezen ali pa celo več bolezni.

13.48 Večina opozicijskih strank za zdaj ni naklonjena predlogu o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. V SD in LMŠ sicer želijo predvsem več informacij o tem, zakaj bi bil tak ukrep potreben. Bodo pa predlog podprli v SNS.

13.24 V kidričevskem podjetju Boxmark že v naslednjih urah pričakujejo prve pošiljke materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu, je za STA povedal direktor podjetja Marjan Trobiš. Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent-Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil.

13.19 Med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri eni zaposleni osebi, ki je bila že doma v samoizolaciji, tako da imajo zdaj skupno potrjenih pet okužb med zaposlenimi. Čakajo še na rezultat brisa pri eni bolnici. Zaščitnega materiala za delo v zdajšnjih razmerah imajo za približno teden dni.

13.04 »Uveljavili bomo odlok, ki prepoveduje kakršno koli zbiranje. Nastopil je trenutek, ko nimamo več nobenega prostora. Nobenega druženja več ne bo,« je za Radio Slovenija napovedal uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin in dodal, da prepoved, v skladu s katero bomo lahko ljudje hodili le še v trgovino, v službo in po najnujnejših opravkih, v veljavo stopi ob polnoči. O tem bomo obveščeni preko SMS-ov.
 
Preberite tudi:
Tonin priznal: Izgubili stik z voznikom, tri milijone mask še iščejo​
Šmarje slovenska Lombardija
Mladi zdravniki: Bojimo se, da trenutni ukrepi niso dovolj učinkoviti
Slovenski županji prekipelo: Žal vam tega lepše ne morem povedati

12.38 Število mrtvih po svetu zaradi koronavirusa je preseglo 9000, približno polovico žrtev je sars-cov-2 terjal v Evropi.

12.14 Z novim koronavirusom je okužen tudi glavni pogajalec EU z Veliko Britanijo Michel Barnier. Na twitterju je sporočil, da je v samoizolaciji, sicer pa se počuti dobro ter upošteva vsa navodila, prav tako njegova pogajalska ekipa. Prav ta teden bi se morala v Londonu nadaljevati pogajanja med EU in Veliko Britanijo, a so jih zaradi epidemije preložili.

11.42 V Splošni bolnišnici Izola so v pripravah na morebitno širjenje novega koronavirusa že zmanjšali število ambulantnih in operativnih posegov do te mere, da je vsaj polovica običajne zdravstvene ekipe doma, je za STA pojasnil strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. Ob tem imajo pripravljenih skupno osem postelj na oddelku za intenzivno nego.

11.24 Maske šivajo tudi v UKC Ljubljana:


Tonin je v sredo zvečer razkril, da so izgubili stik z voznikom tovornjaka, ki naj bi v Slovenijo pripeljal tri milijone mask. FOTO: Blaž Samec
Tonin je v sredo zvečer razkril, da so izgubili stik z voznikom tovornjaka, ki naj bi v Slovenijo pripeljal tri milijone mask. FOTO: Blaž Samec
11.17
 V skladišču imamo 500.000 mask, člani GZS in OZS bodo zdravstvu z zaščitno opremo pomagali v naslednjih ključnih dneh, je sporočil obrambni minister Matej Tonin. »Ponoči smo s policijo ugotovili, kaj se je zgodilo s tremi milijoni mask, urejamo zračne prevoze zaščitne opreme.« Klicali smo na ministrstvo za obrambo, kjer so povedali le, da bo imel Tonin ob 12. uri tiskovno konferenco.

11.15 V italijanskem Bergamu imajo zaradi številnih smrtnih žrtev okužbe z novim koronavirusom težave s trupli. Na spletu so se pojavile fotografije kolone vojaških vozil, s katerimi ponoči trupla odvažajo v druge kraje, saj v lokalnem krematoriju ne morejo upepeliti vseh, prav tako ni prostora v mrtvašnicah.

Zdravniki so te dni med najbolj obremenjenimi. FOTO: Leon Vidic, Delo
Zdravniki so te dni med najbolj obremenjenimi. FOTO: Leon Vidic, Delo
10.59 
»V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je trenutno okužba z novim koronavirusom potrjena pri treh zaposlenih in šestih stanovalcih. Še trije stanovalci imajo povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevamo, da so okuženi,« je sporočila direktorica Gordana Drimel. V domu so dodatno angažirali zaposlene za razkuževanje prostorov in vzpostavljajo dodatne izolacijske prostore. Poostreno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih. So v stalnem stiku z občinskim štabom civilne zaščite, zdravstvenim domom, epidemiologom nacionalnega inštituta za javno zdravje, od katerega še čakajo dodatna navodila. Iz šmarskega doma upokojencev še sporočajo, da imajo tako oskrbovanci kot zaposleni za zdaj samo povišano temperaturo in drugih bolezenskih znakov ne kažejo.

10.35 Nove belgijske in nizozemske raziskave primerov iz Singapurja kažejo, da je delež ljudi, ki prenašajo virus sars-cov-2 in so brez znakov bolezni, od 48 do 66 odstotkov. Virus se pri bolnih lahko prične prenašati že dva dni pred pojavom znakov bolezni. Socialna izolacija je nujna, so sporočili iz UKC Maribor.

10.28 Premier Janez Janša je pojasnil, zakaj prihaja do zamud pri dostavi zaščitnih mask. »Ne gre za pomanjkanje transportnih kapacitet pri dobavi mask in druge zaščitne opreme! Naročenih (pozno!) dobav ni zaradi administrativnih ovir, ker državne in tudi lokalne oblasti v EU in drugod v paniki blokirajo pretovore in transporte,« je zapisal.


10.15 Civilna zaščita je prejela 400.000 troslojnih mask v vrednosti 250.000 evrov, je sporočil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in dodal, da so prevzeli tudi 100.000 mask, ki so jih zagotovile Slovenske železnice. 300.000 mask, ki prihajajo iz Belgije, je tudi že naloženih. Prizadevajo pa si, da bi jih do konca tedna zagotovili še več.


9.57 Več Slovencev se danes vrača iz Maroka, Češke in Srbije, kjer so obtičali zaradi zapor meja in letalskega prometa zaradi epidemije koronavirusa. Iz Prage je že zjutraj odpeljal avtobus, pred kratkim je eden krenil tudi proti Beogradu, skupina Slovencev pa iz Marakeša leti proti Budimpešti, so povedali na zunanjem ministrstvu.

Zdravstveni delavci se ubadajo tudi z agresivnimi ljudmi. FOTO: Voranc Vogel
Zdravstveni delavci se ubadajo tudi z agresivnimi ljudmi. FOTO: Voranc Vogel
9.36
 Dobra novica. Zreška poslovalnica Mercatorja bo danes ponovno odprta, saj je test pri zaposleni v administraciji pokazal, da ta ni okužena z novim koronavirusom, so za STA sporočili iz omenjene trgovske družbe. Kot so dodali, so vsi ukrepi preklicani, zato se bodo zaposleni lahko vrnili na delo.

9.10 Izredne razmere v Srbiji bi lahko trajale tudi štiri mesece, na Hrvaškem potrdili prvo smrt zaradi novega koronavirusa.

9.09 Ginekološka klinika UKC Ljubljana je vzpostavila nujno telefonsko številko za svetovanje nosečnicam in nosečim ženskam z ginekološkimi težavami. Telefonska številka je: 01 522 9393. Pogovorili se boste z zdravnikom specialistom ginekologije in porodništva, ki vam bo svetoval oziroma vas usmeril v nadaljnjo obravnavo. Telefonska številka je dosegljiva 24 ur, zaradi velikega števila klicev prosijo za potrpežljivost pri vzpostavljanju zveze. SKRBIMO ZA VAS IN VAS PROSIMO ZA STRPEN POGOVOR, sporočajo z ginekologije.

9.08 V Kranju so policisti v sredo obravnavali prijavo nedostojnega vedenja do zdravstvenih delavcev. Neki moški sicer ni kazal tipičnih znakov okužbe, je pa zahteval, da se testira na koronavirus. Po negodovanju je odšel stran. Po podatkih ZD Kranj še vedno velja, da oseba, ki sumi, da je okužena s koronavirusom, prej pokliče osebnega zdravnika, ta pa ji bo dal navodila, so sporočili s kranjske policijske postaje.

9.04 Severna Makedonija je zaradi koronavirusa razglasila izredne razmere, ki bodo veljale 30 dni.

9.04 V Južni Koreji se je že tretji dan zapored povečalo število okužb z novim koronavirusom. Po podatkih tamkajšnjega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so od srede zabeležili 152 novih primerov. Sedem ljudi je zaradi virusa umrlo, s čimer se je število žrtev povzpelo na 91. Kitajska prvič po izbruhu epidemije koronavirusa na dnevni ravni ni zabeležila novega domačega primera okužbe. Ugotovili so sicer 34 novih primerov, a vse pri tistih, ki so prišli iz tujine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije