PRESTOP

Möderndorfer po prestopu: Že prejemam grožnje

Pojasnil je, zakaj se je odločil za izstop iz ene stranke in vstop v drugo.
Fotografija: Jani Möderndorfer je v SMC prišel iz stranke SAB. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Jani Möderndorfer je v SMC prišel iz stranke SAB. FOTO: Roman Šipić, Delo

Poslanec Jani Möderndorfer, ki se je iz koalicije (SMC) preselil v opozicijo (LMŠ), je pojasnil svojo odločitev za ponovno menjavo stranke. Möderndorfer, ki je v sedanji sklic parlamenta prišel kot nadomestni poslanec, ko je Miro Cerar v vladi Marjana Šarca postal zunanji minister, je bil že ob nastajanju tretje vlade Janeza Janše kritičen do vstopa SMC v to vlado.

Nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije, Zavezništva Alenke Bratušek in zdaj še SMC, je na družbenih omrežjih zapisal, da je »potegnil potezo, ki je bila zadnja v 'igri'« in »da tako ni šlo več naprej«. Kot je razumeti iz njegovega zapisa, je glavni vzrok za njegov prestop iz SMC, ker da v stranki ni bilo več interesa za nadaljevanje preiskovalne komisije, ki jo je vodil: »Nekateri me sprašujejo, zakaj šele zdaj. V času epidemije sem se vzdržal, ker sem mnenja, da v času epidemije ni čas za politična prerivanja, pregovarjanja in spore. Vendar se tega nenapisanega pravila ni držal sam predsednik vlade in njegovi sodelavci. Pljuvanja, zmerjanja, podtikanja, besno pisanja po socialnih omrežjih ter kopico laži, je stalnica te vlade. Človek bi rekel, kaj te briga JJ, saj ni tvoj predsednik, niti si ga volil. Res je. Vendar, moja (zdaj že bivša) stranka, ni odreagirala. Stojično je gledala in ponavljala, da s tem nima nič, da tak je (JJ)...pa saj ga poznaš. Ko je to enkrat dovoljeno predsedniku vlade RS, potem si človek ustvari vtis, da je dovoljeno vse. Kam to pripelje pa mi ni potrebno razlagati. Prav tako sem na začetku mandata, pričel z vodenjem preiskovalne komisije, ki je raziskovala pranje domnevno NKBM in nezakonito financiranje stranke SDS. Sama preiskovalna komisija je zastala iz preprostega razloga, ker mi je ob menjavi vlade ugasnila funkcija presednika preisakovalne komisije. Vse lepo in prav. Pričakovati je bilo, da me bo SMC ponovno predlagala za člana in v soglasju s predlagateljem, tudi za predsednika komisije Žal je minilo 2 meseca in izgledalo je, kot da to ni več tema in predloga ni bilo od nikjer. S tem pa se je ustvaril vtis, da nihče v tej koaliciji nima interesa, da se delo v komisiji nadaljuje. Po zadnjem resnem razgovoru z vodstvom stranke mi je postalo jasno, da tega interesa ni več in da so se odkrekli nekaterim osnvnim postulatom in poslanstvu ter določil programa stranke.«

Möderndorfer je še dodal, da medtem ko nekateri pozdravljajo njegovo odločitev, ga drugi zmerjajo in mu že »pošiljajo 'grozilna pisma'. Nekateri, mi celo pišejo pisma, ker govorijo, da bodo uporabili vsa 'legitimna sredstva', da dosežejo, da ne bom nikoli več izvoljen,« trdi.



V stranki SMC so izrazili obžalovanje ob izstopu Möderndorferja iz SMC, njegovega prestopa v LMŠ pa ne komentirajo.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije