Mobing v domžalski komunali?

Novi sindikat trn v peti upravi in staremu sindikatu. Šikaniranje, grožnje z odpusti, oviranje sindikalistov.
Fotografija: Blaž Jazbec (drugi z leve) in Marko Fatur v sredini, ko so se vsi še prijateljsko družili. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Blaž Jazbec (drugi z leve) in Marko Fatur v sredini, ko so se vsi še prijateljsko družili. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV

Javno komunalno podjetje Prodnik, ki izvaja komunalne storitve za občine Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovico in Moravče, po mnenju domžalskega župana Tonija Dragarja velja za vzorno. Da to ne drži, ne priča le stavka septembra lani, temveč tudi to, da sta se na nas obrnila zaposlena, ki trdita, da sta bila že dobra dva tedna po ustanovitvi novega sindikata z 22 člani deležna šikaniranja in oviranja sindikalnega dela, eden celo groženj z odpustom.

Diskriminacija delavcev

Sindikalni zaupnik novoustanovljenega sindikata VIR Prodnik Tomaž Ličen
Sindikalni zaupnik novoustanovljenega sindikata VIR Prodnik Tomaž Ličen
Predsednik novoustanovljenega sindikata VIR Prodnik Tomaž Ličen in podpredsednik Blaž Jazbec sta pokazala več dokumentov, ki razkrivajo, da sta od ustanovitve deležna pritiskov nadrejenih, težave pa imata tudi s predstavnikom starega sindikata. Trdita, da zato, ker opozarjata na nepravilnosti pri skoraj 30 delavcih, zaposlenih prek agencije Kariera. Mnogi za isto delo doslej niso bili plačani enako kot redno zaposleni, niso dobivali jubilejnih nagrad, skupinskih stimulacij, plačil za prehrano in potne stroške in jih niso redno zaposlili, čeprav so posamezniki v Prodniku že 10 let.

Da se zadeva ne razpleta, temveč zaostruje, kaže tudi to, da je Jazbec nedavno prejel celo opomin pred odpustitvijo zaradi domnevnega kršenja delovnih obveznosti (neprijave dopusta). Ker je kršitev zanikal in zatrdil, da ima priče ter dokumente, ki dokazujejo, da gre za konstrukt, le da bi se znebili nergača, je v petek moral na zagovor k nadrejenemu, na tem pa je zvedel, da je dopust sicer prijavil, a »nepravilno« in bo zato pri plači prikrajšan za štiri odstotke.

Oba še trdita, da nista bila deležna pravilnega postopka pri letni oceni dela in nagrajevanju ter da ju ovirajo pri sindikalnemu delu tako, da so jima takrat, ko sta hotela priti na sestanek delavcev, zaposlenih prek Kariere, to onemogočili. Čeprav sta zastopnika nekaterih napovedala, da prideta skupaj s sekretarjem A. M. iz Ljubljane, so jima dali vedeti, da imata takrat delovne obveze in da bi njuna udeležba pomenila njihovo kršitev, pravna služba pa ni dovolila niti obiska sekretarja, češ da pogoji za njegov obisk niso izpolnjeni.


Na zboru članov starega sindikata in zaposlenih, ki je bil 14. februarja, pa so nova sindikalista poslali na delo daleč stran od upravne stavbe, četudi je bila ustanovitev novega sindikata glavna tema. Jazbec je povedal, da so najeli celo dodatne varnostnike. Na sestanku so menda prav vsi z anketo podprli stari sindikat tako, da so se morali podpisati, med njimi sedeči nadrejeni pa da so jih nadzirali.

Kdo zavaja?

Glede na to, da je Prodnik javno podjetje petih občin in bi moralo biti za zgled, ne pa da se v njem domnevno dogajajo številne kršitve, nas je zanimalo, kako komentirajo navedbe in hude obtožbe v poslanih dokumentih. Domžalski župan za pogovor ni bil pripravljen, je pa zapisal, da so pogodbe z agencijskimi delavci prek Kariere zanj zakonite, da so »odnosi, delovno vzdušje in delovne razmere na ustrezno visoki ravni«, podjetje pa vzor vsem v tej panogi. In to kljub zahtevi Tomaža Lična za varstvo pravic zaradi po njegovem mnenju nezakonitega znižanja letne učinkovitosti le zaradi sindikalnega delovanja in ne dejansko slabšega dela.

Predsednik reprezentativnega sindikata JKP Prodnik Boštjan Novak
Predsednik reprezentativnega sindikata JKP Prodnik Boštjan Novak
Direktor Prodnika Marko Fatur je zavrnil pogovor, pisno pa pojasnil, da posluje zakonito, spoštuje vse obveznosti iz delovnopravne zakonodaje in da ni prejel nobene prijave mobinga med zaposlenimi. Dejstvo pa je, pravi, da sta dva pred nedavnim zaposlena delavca domnevno ustanovila nov sindikat, o katerem nočeta posredovati podatkov o reprezentativnosti. Trdi, da sta se zapletla v konflikt z reprezentativnim sindikatom komunalne dejavnosti JKP Prodnik, v katerem je polovica zaposlenih, in s svetom delavcev. Ker jima s svojimi idejami ni uspelo prepričati sodelavcev, zdaj javno blatita delovanje reprezentativnega sindikata, sveta delavcev in vodstva podjetja z izmišljenimi obtožbami, sklene Fatur.

Predsednik sindikata JKP Prodnik Boštjan Novak trdi, da še vedno ne ve, ali je novi sindikat VIR Prodnik sploh legitimen in reprezentativen, ali gre le za voljo dveh delavcev in zunanje skupine ljudi iz lokalne politike, ki na vse načine poskušajo ustvariti negativno vzdušje v podjetju, oblatiti delavski svet, reprezentativni sindikat in druge delavce.

Jazbec in Ličen sta dejala, da imen članov sindikata VIR Prodnik ne bosta razkrila, saj se bojita, da bodo podobnih groženj ali celo odpustov deležni tudi oni. Za svoje in njihove pravice pa se bosta borila še naprej. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije