UNIKAT RIBNICE

Mladostna Mica popestrila moško družbo

Dušan Jožef Matoh na ogled postavil tretjo razstavo. Vse več stavb v središču dežele suhe robe sameva.
Fotografija: Dušan Matoh ob Ribniškem obrazu FOTO: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Dušan Matoh ob Ribniškem obrazu FOTO: Milan Glavonjić

RIBNICA – Po dveh razstavah, Art b70 in Špičkovi, je Dušan Jožef Matoh, ribniški tržan, umetnik, poet, ljubitelj narave in živali, ki svoj čut do vsega lepega izraža bodisi s pisanjem ali slikanjem, v galeriji Art Artinside sredi Škrabčevega trga nasproti župnijske cerkve sv. Štefana na ogled postavil tretjo razstavo. Naslovil jo je Ribniški obrazi.

Minljivost življenjske dobe je v Dušanovem spominu shranila prenekatere vrstnike, ki jih nosi v srcu. In sicer tako, da je v zadnjem letu začel v pastelni tehniki risati portrete tistih mož, ki jih danes pogosto srečujemo na ribniškem trgu. »So moji znanci, prijatelji, neke vrste posebneži ter unikati Ribnice in njenega trga,« je ob odprtju razstave dejal Dušan. In jih predstavil: Hombre, Fidelo, Bine, Janez, Pupaj, Grega, Ulčar, Lukež, Koko itd.

Ribniške (moške) obraze je te dni dopolnil, in sicer tako, da je namesto nekaterih portretov tistih znanih trških mož, ki so že šli na prodaj, v lesene okvirje starih oken, kar razstavnemu prostoru daje novo dimenzijo, dal svoje risbice iz rosnih let. »Rad sem bodisi s svinčnikom ali z barvami upodabljal ljudi in dogodke tistega časa. Spomnim se državnega udara v Kongu, leta 1960, ko je bil umorjen predsednik Emery Luumbma. V meni se je prebudil upor proti tako grobemu nasilništvu, ki sem ga pač doživljal kot malo starejši otrok. Narisal sem ga, enako kot tudi večnega filmskega šarmerja Marlona Branda.« Dušan ima v svojih mapah več kot sto različnih risb, stvaritev, ki razkrivajo otroško domišljijo in odraščajoči pogled na življenje in dogodke.

Med portreti znanih tržanov doslej ni bilo zaslediti ženskega obraza. Slednje so zagotovo dale pečat trškemu življenju in trgu v zadnjih petdesetih letih. A Dušan nanje ni pozabil. Takrat je obljubil: "Kmalu bo skozi vrata galerije vstopila prva ženska." In je. »To je ne le Ribničanom vsem znana Lovšinova Marija, po domače Breška Mica, ki je vselej rada lepa in mladostna,« pokaže njen portret.

Dušan je eden najstarejših tržanov, ki središče dežele suhe robe, ki postaja vse bolj samotno, sleherno opazuje ob daljših sprehodih. Zelo ga razjeda pogled v prazne stavbe (naštel jih je že dvanajst), ki kazijo podobo nekoč živahnega trga in njegove okolice. Na mizi ima nekaj rešitev, kako le (poskušati) prebuditi središče dežele suhe robe. »Zagotovo bi bilo treba občasno zapreti trg, v njegovi okolici pa urediti parkirišča. Doprsne kipe iz grada, ki roko na srce niso lepo postavljeni, bi dal na trg, tudi vodnjak,« med drugim predlaga.

Galerija Art Artinside deluje že četrto leto. Je prostor, v katerem se pretaka ljudska umetnost, s stvaritvami iz domačega okolja, ki ga Ribničani počasi pozabljajo. Ribniške obraze si lahko ogledate ob sredah med 15. in 17. uro ter ob nedeljah od 8. do 12. ure.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije