Predstavitvena informacija

Mladi hitreje v tujino kot v lasten dom

Objavljeno 21. september 2020 08.31 | Posodobljeno 21. september 2020 08.34 | Piše: P. I.

Poleg negotovosti zaposlitve in stanja na nepremičninskem trgu, ki ju mladi navajajo kot razlog, da se ne odselijo od doma, raziskave kažejo, da se mladi v Sloveniji razmeroma hitro finančno osamosvojijo. Kljub temu narašča tako odseljevanje v tujino kot priseljevanje mladih v Slovenijo.

Mladi hitreje v tujino kot v lasten dom
Naložba v nepremičnino je na dolgi rok smiselna. FOTO: DBS
V Sloveniji se mladi razmeroma pozno odločijo za selitev od doma, ta delež pa se je v zadnjih desetih letih celo povečal. Na drugi strani narašča odseljevanje mladih v tujino. Med dejavniki, ki vplivajo na odločitev za selitev na svoje, so poleg stanja na nepremičninskem trgu še finančne zmožnosti posameznika in njegove družine. Tudi če se na prvi pogled zdi drugače, je na dolgi rok smiselna odločitev za lastno nepremičnino, saj gre za naložbo. Vsekakor si je pri tako veliki odločitvi treba vzeti čas in temeljito pregledati svoje finančne zmožnosti. Pogosto pri zbiranju lastnih sredstev na pomoč priskoči tudi ožja in širša družina. Glede na svoje osebne želje in zmožnosti se najprej odločite za gradnjo ali nakup nepremičnine. Gradnja je zahteven projekt, ki ni za vsakogar. Možen je nakup starejših nepremičnin ali novogradenj. Te imajo običajno višjo ceno na kvadratni meter, vendar ne gre zanemariti dejstva, da je pri starejših gradnjah pogosto treba marsikaj obnoviti, kar lahko prinaša nepričakovane skrite stroške, ki podražijo investicijo.

Preden se odločite za najem kredita za nakup, gradnjo ali obnovo nepremičnine, si vzemite čas, se pogovorite z več bankami in izberite ponudbo, ki je najboljša za vas. Bankam pošljite povpraševanje in za lažje primerjanje prejetih ponudb navedite isti znesek in ročnost kredita. Bančniki bodo glede na vaše želje pripravili ustrezne ponudbe. Med seboj jih primerjajte, pozorni bodite na to, pod kakšnimi pogoji vas je posamezna banka pripravljena financirati. Ponudba lahko vključuje pogoje, kakršni so prenos poslovanja kreditojemalca na banko, tudi sklenitev življenjskega zavarovanja ali ustanovitev hipoteke. Da pridete do končnega zneska za primerjavo, prištejte še stroške kredita pri posamezni banki. Izberite tisto z najnižjo efektivno obrestno mero ali najnižji skupni znesek, ki ga boste morali odplačati. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so v novem primerjalniku stanovanjskih kreditov med najugodnejšimi ocenili stanovanjski kredit DBS.

Odločite se lahko za kredit s spremenljivo ali fiksno obrestno mero. Hipotekarni kredit je povsem običajna rešitev, kljub slovesu besede hipoteka, ki marsikoga prestraši. Bankam ni v interesu, da bi prevzele lastništvo vašega doma. Hipoteka pomeni le to, da banka zavaruje investicijo za primer neodplačevanja kredita. Odločitev za to vrsto kredita pa lahko zaradi višje stopnje varnosti pomeni tudi, da bo odobren višji znesek kredita. V primeru težav pri odplačevanju, na primer zaradi dolgotrajne bolezni, izgube službe in podobnega, se najprej obrnite na banko, da boste skupaj poiskali ustrezno rešitev. Ob zaključku hipotekarnega kredita je banka zavezana stranki izdati izbrisno pobotnico. S tem se umakne iz vseh zavarovanj in je skrb glede tega odveč.

Vaša bodoča nepremičnina bo seveda postala vaš dom, nanjo pa lahko gledate tudi kot na naložbo. S pametno naložbo lahko postanete sam svoj gospodar in se izognete mesečnemu plačevanju najemnine. Za nameček pa vam bo po zadnjem odplačanem obroku kredita nepremičnina ostala, kar pri najemu ne drži. Pri tem tudi ni zanemarljivo dejstvo, da je po navadi obrok kredita celo nižji mesečni strošek od najemnine. Lastna sredstva kreditojemalca so seveda dobrodošla in lahko vplivajo na lažjo odločitev o financiranju. Vendar se rešitev najde tudi v primerih, ko mladi še nimajo lastnih sredstev. Običajno je, da pri zbiranju lastnih financ poleg že pozabljenih varčevalnih računov ali prodaje starih delnic na pomoč priskoči tudi družina, za razliko pa bo poskrbela banka. V Deželni banki Slovenije skrbno proučijo vsako situacijo posebej in lahko strankam omogočijo tudi na primer kombinacijo dveh kreditov. Priporočljivo je, da se stranke oglasijo na pogovoru, kjer jim bodo lahko ponudili ustrezne rešitve.

Oglejte si akcijsko ponudbo stanovanjskih kreditov Deželne banke Slovenije.

Deli s prijatelji