LAHKO BO USTVARJALO KAR 62 OTROK

Slovenski rokodelski tabor 2022: mlade vabijo k rokodelcem

Potekal bo v kar sedmih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri.
Fotografija: V Slovenski Bistrici se bodo učili lončarstva. Foto: Zadruga CDUO Slovenska Bistrica
Odpri galerijo
V Slovenski Bistrici se bodo učili lončarstva. Foto: Zadruga CDUO Slovenska Bistrica

Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije na pobudo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo med poletnimi počitnicami letos prvič organizirajo rokodelski tabor, in sicer v Ribnici, Rogatcu, na Dolah pri Litiji, v Moravčah, Slovenski Bistrici, Veržeju in Škofji Loki. Z rokodelci bo lahko ustvarjalo kar 62 otrok.

»Tabor namenjamo učencem in mladostnikom med 12. in 17. letom, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Mladi bodo lahko pobliže spoznali delo posameznih mojstrov rokodelcev ter z njimi ustvarjali svoje izdelke. Ker gre za manjše skupine od 5 do 10 udeležencev, bo delo potekalo v tesnem sodelovanju med mladimi in njihovimi mentorji mojstri rokodelci,« je povedala Mija Bokal iz Razvojnega centra Srca Slovenije.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo vsebine financiralo v celoti, zato bodo za udeležence popolnoma brezplačne. V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju želimo mladim omogočiti prostor, da spoznavajo svet rokodelstva pod mentorstvom izjemnih strokovnjakov in mojstrov svojih poklicev.

V Rogatcu bodo spoznavali pihanje stekla. Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec
V Rogatcu bodo spoznavali pihanje stekla. Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec

V Rokodelskem centru Ribnica bodo mladi med 4. in 5. julijem ustvarjali z lesom v pravi mizarski delavnici. Spoznali bodo poklic mizarja in postopek izdelave lesenega svetila. Na dvorcu Strmol v Rogatcu bodo rokodelski tabor, ki bo potekal med 5. in 7. julijem, namenili spoznavanju steklarstva. Ustvarjali bodo skupaj s steklarjem, spoznali tehnike steklarstva in postopke obdelave stekla.

Med 6. in 8. julijem bo tabor v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji, kjer še vedno oglarijo na 25 domačijah. Udeleženci bodo dneve preživeli z oglarji in spoznali postopek priprave in razdiranja kope. Med 6. in 8. julijem bo potekal rokodelski tabor tudi v Planinskem domu Moravče v organizaciji Rokodelskega centra – Društva rokodelcev Moravške doline. Na taboru bodo ustvarjali rože iz krep papirja in se ukvarjali s polstenjem.

V Slovenski Bistrici bodo v organizaciji Centra DUO Slovenska Bistrica mladi lahko ustvarjali med 15. in 17. julijem. Tabor bo namenjen spoznavanju tradicionalnega lončarstva in sodobne keramike. Vsak bo lahko izdelal svoje izdelke iz gline, v program je vključen tudi obisk razstave sodobne keramike.

Z glino bodo ustvarjali tudi udeleženci tabora v Centru DUO Veržej, in sicer med 25. in 27. julijem. Zadnji od taborov bo potekal v organizaciji Rokodelskega centra DUO Škofja Loka in Srednje šole za lesarstvo Škofja Loka med 22. in 24. avgustom, ko bodo učenci in dijaki spoznavali tradicionalne načine obdelave lesa. Podrobnosti o posameznih taborih so objavljene na spletni strani www.rokodelci.si. Prijave so odprte do zapolnitve prostih mest, najpozneje pa do 30. junija 2022. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije