NE ZAMUDITE

Mlada portugalka s pridihom Martinove pojedine

V soboto bo v Metliki tradicionalna prireditev Mlada portugalka v Beli krajini.
Fotografija: Vinske kraljice bodo tudi letos pomagale pri trgatvi potomke najstarejše trte na svetu. FOTO: Igor Šimec
Odpri galerijo
Vinske kraljice bodo tudi letos pomagale pri trgatvi potomke najstarejše trte na svetu. FOTO: Igor Šimec

METLIKA – Jesen je tu, na to nas opozarjajo narava, ki se je odela v pisane barve, pa tudi polne kašče in vinski hrami ter bližajoča se prireditev Mlada portugalka v Beli krajini, ki bo to soboto v starem mestnem jedru Metlike. Prireditev v popoldanskih in večernih urah pritegne številne Belokranjce in obiskovalce z vseh koncev Slovenije. Rdeča nit dogajanja je portugalka, pijača, ki zgolj v nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino. To je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično. Ko se druži s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija, pravijo Belokranjci.

Društvo vinogradnikov Metlika v sodelovanju s TD Vigred Metlika pripravlja festival že od leta 2009. Številni belokranjski vinarji predstavijo mlada vina, za kulinarične užitke poskrbijo priznani gostinci. Tokrat bo še posebno zanimivo, saj bo Mlada portugalka povezana s Festivalom belokranjske pogače ter z domačimi kulinaričnimi dobrotami. Naj kot zanimivost omenimo, da bodo letos gostje na eni izmed številnih stojnic prvič poskusili sir s priokusom mlade portugalke, okušali bodo tudi (belo)kranjsko klobaso, jedi pa bodo že imele pridih Martinove pojedine.

Stiskanje grozdja kot nekoč FOTO: Igor Šimec
Stiskanje grozdja kot nekoč FOTO: Igor Šimec

V večernih urah bo za dobro razpoloženje poskrbela priznana glasbena skupina, zabavo pa obljubljajo do jutranjih ur. Obiskovalci prireditve bodo lahko tudi letos sodelovali pri izboru za najboljšo portugalko, lani je glavno nagrado prejel Žiga Plut iz podjetja Vina Plut. Kot se spodobi, se bodo festivala udeležile tudi vinske kraljice z vseh vinorodnih območij Slovenije, ki bodo sodelovale tako pri trganju potomke najstarejše trte na svetu kot pri peki belokranjske pogače, pri trgatvi bodo vinskim kraljicam v pomoč gasilci, slovenski in metliški gasilci namreč letos praznujejo 150-letnico. Prav tako bodo vabile stojnice s tradicionalnimi in sodobnimi izdelki, možen pa bo vodeni ogled starega mestnega jedra in Belokranjskega muzeja.

Prireditev Mlada portugalka v Beli krajini postaja iz leta v leto bolj prepoznavna in odmevna ter prispeva pomemben delež k prepoznavnosti Metlike na turističnem zemljevidu Slovenije. Organizatorji so bili z lanskim obiskom zelo zadovoljni, letos pričakujejo še več ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije