COVID 19

Mit o cepivu razkrit, ni nevarnosti za neplodnost

Cepivo za covid 19, ki naj bi kmalu postalo ključno za imunost v Evropi, ne povzroča neplodnosti. Kot kaže, je prišlo da napake v prevodu oziroma pri razumevanju tujega besedila.
Fotografija: Ni skrbi za neplodnost ob cepljenju. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Ni skrbi za neplodnost ob cepljenju. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Zaskrbljenost Slovenk in Slovencev, češ da naj bi cepivo za covid 19 povzročalo delno ali stalno neplodnost, je odveč. Danes so številni strokovnjaki zatrdili ravno nasprotno. 

Zmeda je sicer nastala zaradi članka Razvijalec cepiva proti covidu – Cepivo bo steriliziralo samo 70 odstotkov populacije (na spletni strani Health and Money News). Sicer gre za zapis na spletni strani, ki je v svet lansirala še nekaj teorij zarot. Tudi, da je pandemija koronavirusa prevara in da bolezen ne obstaja. Prav ta spletna stran pa je dvignila tudi veliko prahu pri nas, češ da bo cepivo povzročilo delno ali popolno neplodnost. A kot kaže, je šlo zgolj za prevajalski šum. 

 
Šum v prevajanju

Sterilnost ali neplodnost? Mit je razkrit. V zelo prefinjeno zavitem članku omenjena revija uporablja besedo sterilnost na način, ki lahko zmede marsikoga. Dejansko pa govori o sterilnosti v smislu imunizacije populacije – torej koliko ljudi bo s cepivom imunih na virus sars-cov2. Nikakor ne gre za sterilnost kot nezmožnost zanositve ali izgube zarodka v maternici. To je v videu, pripetem na spletni strani, povedal tudi kanadski razvijalec oxfordskega cepiva John Bell: »Ta cepiva najverjetneje ne bodo povsem sterilizirala populacije. Učinek bo verjetno od 60- do 70-odstoten,« je v videoposnetku dejal Bell. Njegovo izjavo pa so zavito uporabili v malce drugačnem kontekstu.
 


Slovenski strokovnjaki pojasnjujejo

Tako je Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana na novinarski konferenci o aktualnih razmerah poudarila, da te domneve ne temeljijo na znanstvenih dokazih. Pojasnila je, da se pri teorijah zarot pogosto pojavijo nepreverjena dejstva, posploševanje podatkov in izjave iztrgane iz konteksta. Da bi protitelesa, ki bodo delovala proti covidu 19, škodljiva za nastajanje posteljice, je po njenih besedah neresnično. »Gre za minimalno sekvenco, se pravi petih beljakovin, ki se ujemajo med proteini S in proteini v nastajajoči posteljici. Za prepoznavanje takega epitopa pa imunologi pravijo, da mora biti vsaj od 50 do 80 beljakovin, ki se morajo ujemati, se pravi, vsaj desetkrat več, kot je v tej sekvenci,« je poudarila.
 
Da je strah odveč za bodoče mamice, je že zjutraj razblinil dvome Roman Jerala, vodja skupine raziskovalcev Kemijskega inštituta v Ljubljani, ki razvija cepivo. Med drugim je dejal, da proti lastnim proteinom ne tvorimo protiteles.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije