SODBA

Mirko Krašovec oproščen v zadevi Betnava

V drugič ponovljenem sojenju nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije v zadevi Betnava je sodišče obtoženega spoznalo za nedolžnega.
Fotografija: Mirko Krašovec. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Mirko Krašovec. FOTO: Tadej Regent, Delo

CELJE – Višje sodišče v Celju je v celoti zavrnilo pritožbo specializiranega državnega tožilstva in potrdilo prvostopenjsko sodbo v drugič ponovljenem sojenju nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu v zadevi Betnava. S tem je Krašovec pravnomočno oproščen vseh očitkov v tej zadevi, je povedal odvetnik Velimir Cugmas.

Sodba je pričakovana, je dodal odvetnik Mirka Krašovca Cugmas, ki je sodbo višjega sodišča prejel danes.

Krašovca je tožilstvo obtožilo, da je nekdanjo direktorico družbe Betnava Dragico Marinič in nekdanjega šefa za investicije v Betnavi Antona Ekarta nagovoril, da sta gospodarskemu ministrstvu posredovala navidezne gradbene situacije, s tem pa da so pridobili evropska sredstva v višini 1,772 milijona evrov za obnovo mariborskega škofijskega dvorca Betnava.

Mirko Krašovec (desno) z zagovornikom Velimirjem Cugmasom ob prihodu na včerajšnjo sejo senata celjskega višjega sodišča. FOTO: Špela Kuralt, Delo
Mirko Krašovec (desno) z zagovornikom Velimirjem Cugmasom ob prihodu na včerajšnjo sejo senata celjskega višjega sodišča. FOTO: Špela Kuralt, Delo
Zaradi teh obtožb je bil Krašovec v prvotnem sojenju decembra 2013 spoznan za krivega napeljevanja h goljufiji in obsojen na dve leti zapora. Višje sodišče je nato zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka obsodilno sodbo razveljavilo. V ponovljenem sojenju je bil nato decembra 2015 spet spoznan za krivega, a je po potrditvi sodbe na višjem sodišču vrhovno sodišče novembra 2017 to razveljavilo in jo vrnilo okrožnemu sodišču v še eno odločanje.

Oktobra lani ga je celjsko okrožno sodišče nato oprostilo vseh obtožb. Presodilo je namreč, da Krašovcu ni mogoče dokazati, da je odločilno napeljal Mariničevo, da je na gospodarsko ministrstvo poslala zahtevek z navideznimi gradbenimi situacijami, ki so vključevale neopravljena dela na gradbišču in Vegradov skladiščen material. Prav tako po oceni sodišča ni mogoče dokazati, da je odločilno napeljal Ekarta, da je podpisal nadzorne situacije z gradbišča.

Na to odločitev se je specializirano državno tožilstvo pritožilo, celjsko višje sodišče pa je pritožbo zavrnilo, Krašovec pa je s tem pravnomočno oproščen vseh očitkov v zadevi Betnava.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije