HEKERJI NA DELU

Kibernetski napad na MZZ: Fajonova razkrila, kaj se dogaja

Kakšna je škoda, še ocenjujejo, a po prvih podatkih naj bi bilo slovensko ministrstvo le eno izmed mnogih napadenih po evropskih državah.
Fotografija: Kibernetski napadi lahko ogrozijo ustanove ali podjetja v različnih panogah ne glede na njihovo velikost. FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
Kibernetski napadi lahko ogrozijo ustanove ali podjetja v različnih panogah ne glede na njihovo velikost. FOTO: Depositphotos

Ministrstvo za zunanje zadeve je bilo tarča hudega kibernetskega napada, poroča 24ur. Na MZZ so informacije potrdili, kakšna je škoda, pa še ocenjujejo. Sprožili so vse ustrezne varnostne postopke. 

Pojasnjujejo, da napad po prvih ugotovitvah ni bil povezan s kandidaturo Slovenije za mesto nestalne članice Varnostnega sveta ZN, tarča pa naj bi bila zunanja ministrstva več evropskih držav.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da so trenutno v fazi ocenjevanja razsežnosti in posledic, vendar delovanje ministrstva poteka nemoteno. Da se nekaj dogaja, so odkrili sami v sodelovanju s partnerji. Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da je očitno kibernetski napad trajal že dlje in da gre trenutno za postopek tajne narave.

»Vesela sem, da so službe to pravočasno oz. dovolj hitro ugotovile in nas obvestile. V stiku smo s strokovnimi organi in pristojnimi službami in bomo ukrepali najhitreje možno, da zaščitimo sistem. Najprej moramo zaščititi sistem, da se zavarujemo in ocenimo škodo, ki je zagotovo nastala,« je še dejala Fajonova.

Vprašanja smo naslovili na Urad vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije