NOVO ŠOLSKO LETO

Ministrstvo sporočilo, kako bo letos potekalo šolanje

Obvezen bo PCT, svetovalna skupina predlaga načrt boljšega prezračevanja.
Fotografija: Prazne šolske klopi. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Prazne šolske klopi. FOTO: Bojan Rajšek

Po že tako pomanjkljivih informacijah z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) o novem šolskem letu in neodzivnosti ministrice Simone Kustec so danes na twitterju ministrstva objavili kratko vest, da večjih sprememb ni pričakovati.

»Glede na lansko leto v novem šolskem letu ne bo večjih sistemskih sprememb. Uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi. Novost je pogoj PCT, ki je nujen za varno vstopanje v šolski prostor,« so zapisali.



Po do zdaj znanih uradnih informacijah naj bi sicer PCT veljal le za študente, kako bo s tem pogojem v osnovnih in srednjih šolah, še ni znano. Prav tako ni znano, kdo bo plačeval hitre teste študentom. Iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so sicer že sporočili, da na plačljivo testiranje ne pristajajo in da so jim vladni predstavniki na sestanku sredi maja tudi obljubili, da bo testiranje brezplačno.

Zakaj naj bi davkoplačevalci morali plačevati testiranje študentom, ki se nočejo cepiti, v Študentski organizaciji ne znajo ali zmorejo pojasniti.



Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pred dnevi pojasnil, da bo izpolnjevanje PCT pogoj za obisk predavanj v novem študijskem letu, s tem tudi soglašajo študentske organizacije. Za dijake pa je predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob predlogu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT.

»Kar se spreminja, ker sobivamo z virusom, je povezano s tem, kako lahko na varen način sobivamo z virusom v šolskem prostoru, da izobraževalnih ustanov v prihodnje ne bo treba zapirati,« je povedala Kustečeva in poudarila, je določanje pogoja PCT primarno v pristojnosti ministrstva za zdravje. 


 

Ministrstvo naj zagotovi prezračevanje

Svetovalna skupina za covid 19 pri ministrstvu za zdravje za novo šolsko leto predlaga upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede prezračevanja, ministrstvu za izobraževanje pa predlagajo, naj zagotovi tehnične podlage za ustrezne prezračevalne sisteme, je razvidno iz zapisnika svetovalne skupine, ki ga je pridobil STA.

Na ministrstvu za izobraževanje niso odgovorili na vprašanje STA, ali je ministrica seznanjena s stališčem svetovalne skupine za covid 19, da naj ministrstvo zagotovi tehnične podlage za ustrezne prezračevalne sisteme. Zapisali pa so, da se zavedajo pomembnosti prezračevanja ne samo učilnic, ampak vseh šolskih prostorov. Za načrtovanje ustreznega prezračevanja je treba upoštevati izhodiščno stanje posamezne šole. Šolske zgradbe v Sloveniji so namreč zgrajene v različnih obdobjih, kar pomeni razlike v izhodiščnem stanju in zato različne možnosti rešitev, o katerih pogovori še potekajo, so dodali.

Ministrstvo sicer opozarja, da priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) o prezračevanju zaprtih prostorov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa na področju vzgoje in izobraževanja eksplicitno ne narekujejo nabave dodatnih prezračevalnih oziroma ultravijoličnih čistilnikov zraka. Predvsem je bil prvi priporočen korak izdelava načrta prezračevanja, ki ga pripravi vsak zavod in temelji na obstoječem sistemu prezračevanja (naravno, mehansko).

Nijz sicer v omenjenih priporočilih navaja, naj vsaka vzgojno-izobraževalna ustanova pripravi načrt prezračevanja posameznih prostorov ob pomoči strokovnjakov tehnične stroke. Pred začetkom pouka naj se v zgradbah preveri, ali se vsa okna varno odpirajo, ali so eventualne naprave za mehansko prezračevanje ustrezno vzdrževane, ali gretje deluje dobro. Dijaki, študenti in zaposleni pa naj imajo s seboj dodatna oblačila in primerno obutev. Če prostorov ni mogoče učinkovito zračiti, niso primerni za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, navaja Nijz.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije