VSE O SPROŠČANJU

Učitelji in vzgojitelji z maskami, za učence drugačno pravilo

V soboto odprtje smučišč, v torek otroci v šolo v devetih regijah. Upajo, da bo kmalu boljše stanje tudi v preostalih treh regijah.
Fotografija: Simona Kustec o šolanju po načrtu C. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simona Kustec o šolanju po načrtu C. FOTO: Leon Vidic, Delo

V sredo je bilo pri PCR-testih 1.166 pozitivnih ob 4.813 opravljenih, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 24,2 odstotka. Pri hitrem testiranju pa je bilo 279 pozitivnih ob 6.786 testih Delež pozitivnih znaša 4,1 odstotka. Aktivno okuženih z novim koronavirusom je tako 19.636 (+1.445, −2.689). Trenutno je v bolnišnicah 1.159 oseb, na intenzivni negi 183. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 95 ljudi, v sredo je umrlo 27 bolnikov.


Spomnimo, vlada je na dolgi seji v sredo zvečer na Brdu pri Kranju sprejela določene sprostitve za devet slovenskih regij. Kot je dejal premier Janez Janša, so takšno odločitev sprejeli po prehodu v rdečo fazo in po premisleku ter pogovoru z Nijz.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na novinarski konferenci predstavila, kako bo potekalo vračanje. Šole za prvo triado (1. do 3. razred) in vrtci se bodo v torek, 26. januarja 2021, odprli v regijah: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska.  »Vsi zaposleni bodo 25. januarja opravili hitro testiranje po protokolu zdravstvenega ministrstva.« Pouk bo potekal po znanem, že preverjenem modelu C, in sicer:
  • pouk v homogenih skupinah 
  • skupine učencev se med seboj ne mešajo
  • šole izdelajo protokole
  • ne izvajajo se ekskurzije, šole v naravi, plavanje, interesne dejavnosti  
  • učenci med odmori v matičnih učilnicah, če je mogoče tudi malicajo tam
  • pouk športne vzgoje v telovadnicah, brez mešanja

Testiranje obvezno za vse zaposlene

»Večkrat sem poudarila, naj bo vrnitev v šole in vrtce varna in trajna,« je dodala in pozvala, da naj zavodi poskrbijo za varnost. Zaposleni v vrtcih in šolah morajo biti z maskami, otroci ne, razen zunaj razreda. Torej v učilnicah so učenci prve triade brez mask, ko obstaja možnost mešanja z drugimi učenci, pa naj imajo maske. Testiranje za zaposlene, ki bodo opravljali delo v vzgojno-izobraževalnih zavodih, obvezno. 

Prioritete ob vračanju: Zavod za šolstvo je dopolnil smernice, kjer je dal poudarek temu, da se vrača na mehek, spodbuden način. Nikakor s preverjanjem znanja in z ocenjevanjem, da se bodo otroci dobro počutil ob vrnitvi v šole. 


Le Avstrija in Slovenija z odprtimi smučišči

Spregovoril je tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, potem ko je vlada znova dovolila zagon žičniških naprav s soboto, 23. januarja. Uporaba naprav bo dovoljena vsem osebam, ki predložijo negativen test na koronavirus, opravljen v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti. »Ta trenutek je obratovanje žičniških naprav dovoljeno znotraj EU samo v Avstriji. V Italiji, Nemčiji, Franciji je obratovanje žičnic prepovedano.« Prehajanje regij še vedno ni dovoljeno. Torej smučate lahko le v svoji regiji, prehod občin je za športno aktivnost dovoljen. 


Otroška oprema samo v specializiranih trgovinah

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je razložil, kaj vse bo z novim odlokom po boljši epidemiološki sliki odprto v devetih regijah (od sobote, 23. januarja, do petka 29. januarja):
  • premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov
  • servisne delavnice (popravila in vzdrževanje motornih vozil in koles), tukaj niso vključene avtopralnice
  • specializirane prodajalne z otroškim programom (torej otroška oprema ne bo na voljo v živilskih trgovinah)
Spomnimo, v sredo so bili izpolnjeni pogoji za prehod iz črne v rdečo fazo. Takole pa je dan kasneje zapisal na twitterju: »Vlada je kljub številnim pomislekom in glede na usmeritev ustavnega sodišča sledila predlogom 'stroke'. Predstavniki tako zdravstvene kot šolske 'stroke' obljubljajo, da so tokrat sposobni izpeljati varno šolanje 1. triade ob upoštevanju vseh ukrepov. Pomagajmo jim.« 



Tudi ob sproščanju ne smemo pozabiti na vsa pravila za zajezitev širjenja virusa. FOTO: Gov.si
Tudi ob sproščanju ne smemo pozabiti na vsa pravila za zajezitev širjenja virusa. FOTO: Gov.si


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije