OČITKI O NEODZIVNOSTI

Interpelacija pozno v noč, Kustečeva ostaja ministrica

Poslancem je ministrica razkrila, da je bilo tako hudo, da štiri dni ni mogla iz postelje. Po poslančevih besedah pa je protestno zapustila sejo.
Fotografija: Interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. FOTO: Leon Vidic, Delo

Simona Kustec je še drugič prestala interpelacijo in po pričakovanjih ostaja ministrica za šolstvo. Za interpelacijo je glasovalo 39 poslancev, proti pa 42.

Kustečeva je v več kot 14-urni razpravi v državnem zboru odgovarjala na očitke o neodzivnosti in neaktivnosti. Slišati je bilo celo, da bi jo lahko razglasili za pogrešano. A vse te očitke je zavračala. Povedala je, da je bila ves čas v komunikaciji z ravnatelji, če ne ona, pa njeni sodelavci. Razkrila je celo, da si je v poletnem času privoščila le štiri dneve dopusta.

Spregovorila pa je tudi o času, ko je avgusta zbolela in obležala zaradi covida 19 ter se zato ni mogla udeležiti konference ravnateljev in ravnateljic pred začetkom novega šolskega leta. Na ministrstvu so takrat pojasnili, da ima zahteven potek bolezni, ministrica pa je ob odgovarjanju na današnja vprašanja dejala, da je bila tako zelo bolna, da štiri dni ni mogla iz postelje.

image_alt
Ministrica na zagovoru pred poslanci: očitajo ji podcenjujoč in izključujoč odnos

Marko Koprivc iz SD je označil, da je podlo, da je izpostavila to, da je bila bolna, saj ji ni nihče očital tega, da je bolna, niti ji niso očitali, da je bila takrat odsotna. Koprivc je dejal, da se je odločila, da bo raje igrala vlogo žrtve. »Tudi sam sem prebolel covid, pa tega nisem izpostavil,« je dodal. Nato je nadaljeval razpravo in udaril po mizi, ministrica pa je protestno zapustila dvorano.

Tina Heferle je dejala, da v tem, da je Koprivc udaril po mizi, ne vidi nič strašnega in da se ji zdi vpitje poslancev pretiravanje. »Ko bo kaj letelo po zraku, bom ukrepala, v geste poslancev pa ne bom posegala.« Predsedujoča je še povedala, da je ministrica ob odhodu dejala, da takšnega vedenja ne bo prenašala in da protestno zapušča dvorano.

Očitki: utišati žensko

Sicer pa so se med razpravo nekatere opozicijske poslanke obregnile ob izjavo ministrice na začetku seje. Kustečeva je namreč dejala, da zavrača vse očitke iz interpelacije »tudi na podlagi dejstva, da kritike mojega dela s strani dela leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako žensko utišati, je ne jemati resno, jo poniževati z žaljivkami, ko oziroma če nisi na pravi strani, še posebej, ko gre za žensko v politiki«.

Na izjavo so se odzvali tudi v Inštitutu 8. marec in opozorili, da vse ženske niso v enakem položaju. »Vi imate moč in oblast, s katero pride tudi odgovornost,« so zapisali v izjavi za medije. Dodali so, da je odgovornost ministrice, da svoje delo opravi. »Vi pa delate slabo. Bolj natančno, svojega dela sploh ne opravljate,« menijo. Sporočajo tudi, da jo presojajo po njenem delu in vsebini in da bi bili vsi očitki enaki, tudi če bi bila moški.

»Ste ministrica, ki je dopustila, da so nakupovalna središča ostala odprta dlje kot šole. Ste ministrica, ki je odgovorna za ogromen porast duševnih stisk mladih. Ste ministrica, ki ravnateljev in ravnateljic ne seznanja z novimi pogoji dela in spravlja v izjemno težko pozicijo številne pedagoge in pedagoginje. Ste ministrica, ki uničuje visoko šolstvo. Ste ministrica, ki je zafrknila praktično vse,« so našteli nekaj očitkov.

Kustečeva kot Marija Terezija

Koalicijske stranke so sicer ministrici stopile v bran. Odmevala je izjava Franca Breznika (SDS), ki je dejal, da na področju šolstva že 150 let nihče ni postoril toliko kot Kustečeva in da jo lahko primerjamo z Marijo Terezijo.

Po mnenju Mojce Škrinjar (SDS) je ministrstvo za izobraževanje pod vodstvom Kustečeve sprejemalo ustrezne ukrepe in da je bila dolžina zaprtja šol primerljiva s povprečjem v Evropi. V bran ji je stopila tudi Mojca Žnidarič (SMC) in bila kritična do besedila interpelacije: »Skozi celotno besedilo je mogoče zaznati slog, ki se ga uporablja za osebno diskreditacijo posameznikov in drugače mislečih. Kaže na željo po drugačnem vodenju ministrstva predvsem tistih, ki so to priložnost imeli še nedolgo nazaj.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije