IZJAVA ZA JAVNOST

Pivčeva: Tudi mi imamo družine in otroke (VIDEO)

Na kmetijskem ministrstvu so vzpostavili dežurni klicni center. Hrane imamo za več mesecev, poudarja Pivčeva.
Fotografija: Aleksandra Pivec. FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec. FOTO: arhiv

Državni zbor je sprejel zakon, na podlagi katerega se bo lahko v primeru zaostritve razmer zaradi epidemije novega koronavirusa zagotovilo nemoteno oskrbo s hrano. Vlada bo namreč lahko določala cene posameznih skupin prehranskih izdelkov in omejevala promet z njimi.
 

Vse o koronavirusu iz minute v minuto spremljamo tukaj.



Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec o do zdaj sprejetih ukrepih na področju nemotene oskrbo s hrano in izvajanja kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa:

 

Na podlagi zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov bo mogoče omejiti promet z živili kot tudi prepovedati njihov izvoz ali uvoz ter regulirati cene, je dejala Pivčeva.

Zakon sam še ne predvideva nobenih omejitev, pač pa le daje podlago za to, je dodala. Če bo prihajalo do pomanjkanja ali presežkov kakšne skupine živil, bo ministrstvo na podlagi zakona lahko ukrepalo z ustrezno odredbo. »Če pride do zaprtja meja, bomo najprej doživeli izpad preskrbe s sadjem in z zelenjavo,« je dejala ministrica.
 

Preberite tudi:
Razjarjeni zaradi poteze Janeza Janše: Mnogi bodo obubožali, vi pa si dvignete plače
Spopad na nacionalki: Jelko Kacin proti Zoranu Jankoviću
Janša: Huje je od klasične vojne. A lačni ne bomo
Počivalšek o izginulih maskah povedal povsem drugačno zgodbo kot Tonin

Ne morete do trgovine? Takšno rešitev so našli v Kranju (FOTO)


 

Dežurni center deluje 24 ur na dan

Vzpostavili so tudi dežurni klicni center, ki deluje 24 ur na dan. Pristojni bodo na voljo za vse informacije o stanju živil na slovenskem trgu, informacije o kmetijstvu in drugih aktivnostih, ki zanimajo kmete in slovenske potrošnike. Telefonska številka centra je 040 390 061.

Pivčeva je poudarila, da je hrane dovolj in da je ne bo zmanjkalo.

Kot je dejala ministrica, v tem trenutku z ministrstvom za gospodarstvo usklajujejo tudi predlog, da bi v skupino trgovin, ki so trenutno lahko odprte, lahko umestili tudi trgovine, ki prodajajo hrano za živali.

Ministrica: Tudi mi imamo družine in otroke

Na novinarsko vprašanje, kako komentira dodatek k plači ministrom in državnim sekretarjem, je Pivčeva dejala, da sama tega ni predlagala ter da tudi ni bila prisotna na seji vlade. S stališča svoje ekipe je poudarila, da vse od nastopa epidemije delajo 24 ur na dan. »Tudi mi imamo družine in otroke,« je dodala ministrica in poudarila, da bi oni svoje delo opravljali v vsakem primeru, z dodatkom ali brez.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije