PRIBIJANJE NA KRIŽ?

Ministrica odstopila, Štefanec pa: Nismo trdili, da so zaslužki nezakoniti

Objavljeno 12. marec 2015 15.15 | Posodobljeno 12. marec 2015 15.15 | Piše: A. L.

Setnikar Cankarjeva razkriva, kaj je morala početi za 630.000 evrov honorarja.

Stanka Setnikar Cankar.

LJUBLJANA – »Fakultete so javni zavodi, ampak njihova sredstva niso vsa javna,« pravi ministrica v odstopu Stanka Setnikar Cankar, ki vladno ekipo zapušča zaradi nedavno ugotovljenih visokih honorarjev, ki jih je prejela od leta 2003. Še vedno je prepričana, da ni storila ničesar narobe. »Ni šlo za nobene krajo, za nobeno poneverbo. Nihče ni izgubil delovnega mesta. Delali smo veliko in dobro,« pravi in dodaja, da je denar šel iz neproračunskih virov, iz tržnih sredstev torej.

Pojasnila je še, da ta znesek vsebuje tudi denimo stroške potovanj in nočitev in da to nikakor niso neto zneski. In kaj je Setnikar Cankarjeva delala za več kot 630.000 evrov honorarja v 11 letih? Svetovala in sodelovala je denimo pri organizaciji seminarjev.

KPK se zdi grozljiv podatek

Da so viri financiranj pri fakultetah različni, potrjuje tudi Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), rekoč, da ko denar pride na račun javnega zavoda, postane javni denar. »Za nas je grozljiv podatek, da se je za avtorske pogodbe porabila več kot milijarda,« je dodal.

Zakaj je ponudila odstop, če ni storila ničesar narobe?

Ker je na političnem položaju, se brani Setnikar Cankarjeva in dodaja, da se je zoper njo izvajal medijski linč. Vnovič je poudarila, da ni šlo za davkoplačevalski denar, protikorupcijski komisiji pa žuga, da ni treba pribijati na križ tistih, ki poleg rednega dela še kaj zaslužijo. Štefanec se je na to odzval, da ni bil namen kogar koli pribijati na sramotilni steber in dodaja: »Nikoli nismo trdili, da so zaslužki nezakoniti. So pa visoki.« 

Bo Setnikar Cankarjeva tožila? O tem se bo še odločila, je povedala v informativni oddaji 24ur zvečer.

Deli s prijatelji