ZAPRT MOST

Ministrica na ogledu solin: Iščemo rešitve

Objavljeno 23. januar 2015 21.42 | Posodobljeno 23. januar 2015 21.42 | Piše: Mo. S.

Postopek inšpekcije je v teku, pravijo na ministrstvu za okolje in prostor.

Sečoveljske soline.

SEČOVLJE – V Krajinskem parku Sečoveljske soline je burno. Poročali smo že, da je gradbena inšpektorica Mateja Marsetič Solinam Pridelavi soli, upravljavcu parka, povsem prepovedala uporabo mostu čez Jernejev kanal image. Niti pešci ne morejo čezenj.

Danes si je most ogledala tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. »V preteklih dneh je bilo ministrstvo za okolje in prostor seznanjeno z odločbo gradbene inšpekcije o prepovedi njegove uporabe. Ministrica je dejala, da je postopek inšpekcije v teku, zato ga ne more komentirati, in da se bo ministrstvo vključilo v iskanje rešitev, ki bi bile ustrezne za tiste, ki v teh krajih delajo in živijo, približuje pa se tudi turistična sezona,« so ob tem sporočili z ministrstva.

Kako je s sanacijskimi deli?

Majcnova si je sicer ogledala tudi izvajanje sanacijskih del na območju Sečoveljskih solin, kjer gre za kombinacijo državnih proračunskih sredstev s sredstvi LIFE+ programa (evropska sredstva). Do zdaj so bila za to zagotovljena sredstva v višini skoraj 12,5 milijona evrov. »V skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč je bil pripravljen program odprave posledic poplave zaradi visokega plimovanja, ki predvideva obnovo čelnih nasipov in obrežnih zidov. Zaradi večjih in sinergičnih učinkov so bila pridobljena tudi sredstva EU v okviru LIFE+ programa. Z letom 2015 se LIFE+ program zaključuje, medtem ko se del sanacijskega programa, ki se financira iz državnih proračunskih sredstev, še nadaljuje, saj zavoljo pomanjkanja sredstev tudi v preteklih letih v tem trenutku zaostaja za sprejetim programom odprave nastalih posledic. Dela naj bi se v okviru LIFE+ programa končala v letošnjem letu, sicer pa je konec sanacije v Sečoveljskih solinah predviden prihodnje leto,« so še sporočili z ministrstva.

 

Deli s prijatelji