PREGLED ZAPOSLITEV

Ministrom se izteka rok, Golobu morajo oddati 'liste za odstrel'

Napovedujejo tudi ustanovitev delovne skupine za premagovanje energetske in prehranske draginje.
Fotografija: Golob danes pričakuje poročila o zaposlitvah v zadnjega 2,5 leta. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Golob danes pričakuje poročila o zaposlitvah v zadnjega 2,5 leta. FOTO: Jure Eržen, Delo

Danes se izteče rok, ko morajo ministrstva pripraviti pregled vseh zaposlitev in premestitev zaposlenih od začetka leta 2020 naprej, torej za čas Janševe vlade. Seznam bo v roke dobil premier Robert Golob; kaj bo z njim naredil, pa še ni jasno. Opozicija sicer vladi očita, da gre za pripravljanje 'list za odstrel' oziroma za kadrovski cunami.

Pod drobnogled bodo torej vzeli obdobje iztekajoče se vlade, ki jo je vodil Marjan Šarec. Kot je dejal Golob, bo zajeto obdobje med drugim pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja in nameščanja kadrov so bili uporabljeni ob koncu Šarčeve vlade in kakšni v vladi pod vodstvom Janeza Janše. »To je najbolj transparenten način prikaza tega, ali je prišlo do odstopanj od ustaljenih norm,« je prepričan.

Vlada nad energetsko draginjo

Prav tako bo oblikovana delovna skupina za pripravo ukrepov za premagovanje energetske in prehranske draginje. Sestavljali jo bodo premier Robert Golob in ministri za gospodarstvo, infrastrukturo in kmetijstvo s strokovnimi ekipami. Na prvi seji 1. junija je vlada sprejela sklep, na podlagi katerega morajo ministrstva do danes pripraviti pregled vseh zaposlitev od 1. januarja 2020 do dneva zaprisege Golobove vlade.

Po navedbah kabineta predsednika vlade se bodo danes dogovorili glede vsebinske priprave in terminskega načrta ukrepov ob visokih cenah hrane in energentov. Za pripravo okvirnega nabora je bilo v minulih dneh zadolženo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Na gospodarskem ministrstvu so pojasnili, da je vladna strategija doseči dogovor o obvladovanju draginje skupaj z vsemi ključnimi deležniki v sektorjih prehrane, energentov in surovin. Cilj je tako doseči dogovor o porazdelitvi bremen vertikalno po celotni verigi déležnikov – proizvajalci/pridelovalci, distributerji in trgovci. V ta namen pripravljajo tudi srečanje z njimi.

Dokončen dokument z ukrepi za premagovanje draginje bo pripravljen do konca meseca, so še sporočili iz premierjevega kabineta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije