ZA IN PROTI

Minister za obvezno cepljenje, pravniki pa: Odločitev najprej strokovna

Nataša Pirc Musar je opozorila tudi na problem »lahkotnosti vladanja z odloki«.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Pravniki so v okviru razprave z naslovom obveznost cepljenja ali pravica do necepljenja opozorili, da bi morala biti odločitev o obveznem cepljenju najprej strokovna, šele nato politična. Posveta se je udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je povedal, da se zavzema za uvedbo obveznega cepljenja. Opomnil je, da sam pred nobenim cepljenjem nikoli ni razmišljal, če podpira vsakokratno vlado ali ne in enako svetuje tudi drugim. Odvetniki Tina Drolec Sladojević, Nataša Pirc Musar in Dino Bauk so se v okviru razprave vprašali, ali je znotraj obstoječega zakonodajnega sistema možno uvesti obvezno cepljenje.

Preberite tudi: 
image_alt
Zagovornik načela enakosti: Ti ukrepi vlade so bili diskriminatorni


Po mnenju Pirc Musarjeve pravica do necepljenja ne obstaja. Je pa država po njenih besedah najprej dolžna naložiti stroki, da presodi, ali je nastopil čas, ko je obvezno cepljenje možno predpisati. Dodala je, da se je z vidika načela sorazmernosti treba odločiti, ali obvezno cepljenje uvesti za vse ali le za nekatere skupine.

Preberite še: 
image_alt
Beovićeva razkrila, kako dolgo bodo veljala potrdila o cepljenju


Opozorila je tudi, da bi vlada pred uvedbo obveznega cepljenja morala opraviti temeljito analizo in ugotoviti, ali bi bilo možno do enakega učinka, kot ga zagotavlja cepljenje, priti z milejšimi ukrepi. Enako bi morala po njenem mnenju storiti pred uvedbo obveznega pogoja preboleli in cepljeni (PC) v državni upravi, ki ga interpretira kot uvedbo obveznega cepljenja za tamkajšnje zaposlene. 
 

Cepljenje kot točka delitve družbe


Po mnenju Bauka je cepljenje postalo točka delitve družbe, ki je zelo čustvena in politična. Kot je povedal, ustava državi nalaga, da zagotavlja zdravo življenjsko okolje. Po zakonu o nalezljivih boleznih pa je državi naložena še obveznost, da preprečuje epidemije nalezljivih boleznih (ZNB). Drolec Sladojevićeva je pojasnila, da osebe ni mogoče prisiliti v zdravljenje, razen ko to predvideva ZNB. Po njem se lahko vlada odloči, da bo v primeru nevarnosti novih nalezljivih bolezni vlada uvede obvezno cepljenje.
 

Lahkotnost vladanja z odloki


Pirc Musarjeva je opozorila tudi na problem »lahkotnosti vladanja z odloki«, ki da traja od začetka epidemije v prvem valu okužb s koronavirusom. Po njenem mnenju je »vladanje z odloki, ob tem, da so nekateri neustavni«, del razlogov, da se ljudje ne odločajo za cepljenje. »Spoštovanje vlade do pravne države pridobi spoštovanje ljudi, ki moramo ubogati,« je pojasnila Pirc Musarjeva. »Ni udobno, ni lahkotno,« se na očitke Pirc Musarjeve odzval koordinator za logistični del cepljenja proti covidu 19 Jelko Kacin, ki je bil med občinstvom. Dodal je, da stroka zgolj sprejema priporočila, politične odgovornosti pa nikoli ne prevzame, temveč jo prevzame vlada.

Kakšno je vaše mnenje? Zaupajte nam ga preko spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije