LETALA BODO REGISTRIRANA KOT CIVILNA

Minister Šarec podpisal pogodbo, kupili smo štiri letala za gašenje iz zraka

Vrednost nakupa skupaj z DDV je nekaj čez 23 milijonov evrov, vsako od letal pa bo lahko prevažalo več kot 3000 litrov vode.
Fotografija: Minister za obrambo Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Minister za obrambo Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik

Minister za obrambo Marjan Šarec, v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in izvršni direktor podjetja Air Tractor Europe SL Rafael Selma Beltran so v ponedeljek podpisali pogodbo o nakupu štirih letal za gašenje požarov. Prvi dve letali bosta prispeli predvidoma junija, drugi dve letali pa prihodnje leto.

Letos bosta dobavljeni dve dvosedežni letali za gašenje požarov iz zraka, prihodnje leto pa dve enosedežni letali. Vrednost nakupa skupaj z DDV je nekaj čez 23 milijonov evrov, vsako od letal pa bo lahko prevažalo več kot 3000 litrov vode.

Odločitev za nakup

»Začenja se nova doba boja z naravnimi katastrofami. Ta letala bodo omogočila, da ne bomo prepuščeni na milost in nemilost drugim državam oziroma njihovi razpoložljivosti,« je po podpisu poudaril Šarec. Ob tem je spomnil, da je odločitev za nakup namenskih letal za gašenje iz zraka padla že lani poleti, ko je Slovenija doživela enega največjih požarov v svoji zgodovini.

Po ministrovih pojasnilih bodo letala najprej pilotirali vojaški piloti, bodo pa že po današnjem podpisu pogodbe začeli šolanje in prekvalifikacijo pilotov. »Veseli me, da ministrstvo štipendira 20 pilotov,« je ob tem izpostavil Šarec.

Enota za gašenje požarov bo posebna enota znotraj uprave za zaščito in reševanje, letala bodo registrirana kot civilna. Bo pa Slovenija omenjena letala dala tudi v skupno floto Evropske unije za namene pomoči drugim državam pri gašenju požarov.

Letala bodo stacionirana ali na Brniku ali na Cerkljah, imela bodo možnost polnjenja vode na tleh, je med drugim povedal Šarec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije