ANDRAŽ: RUTINA, KI UBIJA

Minister s to objavo razburil veliko družin, napako je zdaj priznal

V videu je ministrstvo za delo idealiziralo, kakšno je videti delo od doma.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Obdobje epidemije je na glavo postavilo dotlej dokaj organiziran način dela. Starši so se znašli pred izzivom, kako uskladiti delo od doma in šolanje otrok doma. Ni videti, da bi se razmere še letos vrnile v stare tirnice. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so konec tedna objavili 44 sekund dolg video posnetek z naslovom Kako je delati od doma tistim z družino? in z njim razburili številne družine.



Kratki video, ki so ga na ministrstvu pozneje izbrisali, prikazuje fotografije srečnih in sproščenih ljudi, oblečenih v prijetna in udobna oblačila. Na posnetku navajajo, da je delo od doma »praviloma pozitivna« izkušnja, saj usklajuje poklicno in družinsko življenje, oseba pa ne izgublja časa za prevoz. »Zjutraj nam ni treba hiteti, v miru lahko zajtrkujemo, delamo in se učimo v udobnih oblačilih ...,« je bilo navedeno.

Posnetek je naletel na številne negativne kritike, zlasti zaradi simbolno uporabljenih fotografij, na katerih so ljudje srečni in nasmejani, dom pa je lepo urejen kot iz sanj.


Minister se je opravičil, namen ni bil idealiziranje dela od doma


Z ministrstva, ki ga vodi Janez Cigler Kralj, so nam odgovorili, da so video umaknili in se prizadetim opravičili. Kot pravijo, namen videa ni bil idealiziranje dela od doma. »Ker so zlasti simbolno uporabljene fotografije v videu izzvale veliko, tudi negativnih,  komentarjev, ki pa se večinoma niso nanašali na ureditev dela na domu, kar spada pod našo pristojnost, smo video umaknili. Vsem, ki jim je video morda povzročil negativne občutke in stiske, se za to opravičujemo. To ni bil namen.  Zavedamo se, da so trenutne razmere izjemno zahtevne in se vsem staršem, ki delajo od doma, zahvaljujemo za njihov trud.«

»Video, ki je bil objavljen na družbenih omrežjih, je bil del serije materialov, namenjenih ozaveščanju o delu od doma,« so nam pojasnili z ministrstva. S kratkimi filmi želijo prikazati »izzive in priložnosti dela od doma ter naših korakov v smeri olajšanja tega dela«.


Zgodba Andraževe družine: Oba z ženo imava službo in štiri šoloobvezne otroke


Kmalu po objavi simpatičnega videa se je na družbenem omrežju oglasil Andraž K., ki meni, da bi ministrstvo sredstva, ki so bila porabljena za video, raje namenilo »otrokom brez  brez sredstev, brez potrebne opreme, da približno dostojno preživijo tole obdobje«.

Andraž je opisal, kako je pri njih doma videti delo od doma. Zapis objavljamo v izvirniku (nelektoriran):





 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije