KAJ BO STORIL ŠAREC?

Minister Prešiček ponudil odstop

Objavljeno 27. januar 2019 18.33 | Posodobljeno 27. januar 2019 23.07 | Piše: STA, M. U.

Pisal je predsedniku vlade. 

Predstavitev kandidata za ministra za kulturo Dejana Prešička pred odborom DZ za kulturo. Ljubljana, 5. september 2018. FOTO: Leon Vidic, Delo
LJUBLJANA – Minister za kulturo Dejan Prešiček je pisal predsedniku vlade. Premierju Marjanu Šarcu je ponudil svoj odstop.

Premier bo svojo odločitev sporočil na jutrišnji novinarski konferenci.

»V zadnjem tednu sem doživel nekaj, kar ne privoščim nikomur. Javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo mene in mojih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki - kot bi rekel Prešeren - "dobro v srcu mislijo". Tega pa ne morem dopustiti, saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati. Sploh po moji ponesrečeni izjavi v zadnji Tarči, ki so jo dobesedno lahko razumeli samo tisti, ki so imeli slabe namene,« je zapisal Prešiček.

»Vse povedano, spoštovani predsednik vlade, me vodi do edine možne rešitve, in sicer da vam ponudim svoj odstop z mesta ministra za kulturo,« je še sporočil in dodal, da je bilo v njegovem mandatu opravljenega veliko dela, nekateri rezultati so že vidni, drugi še bodo.

Premier bo svojo odločitev sporočil na jutrišnji novinarski konferenci.


Minister je pismo premierju začel z besedami, da je ministrski položaj v Šarčevi vladi sprejel z željo, da s potrebnimi spremembami ustvarijo pogoje za to, da slovenska kultura, ustvarjanje in izražanje v polni meri zaživijo kot gibalo družbene identitete in napredka.

To mesto pa je sprejel tudi z odgovornostjo, je še poudaril.

»Odgovornostjo za to, da premaknemo stvari, ki stojijo že leta, naprej in na bolje. Za tiste, ki smo s kulturo povezani, pa tudi za Slovenijo nasploh. Svoje delo sem po svojem mnenju opravljal tako, kot sem prisegel pred državnim zborom, ko sem dejal: 'Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije

Ob tem je Prešiček izpostavil tudi nekatere dosežke v času njegovega vodenja ministrstva za kulturo. To so ponovni dvig sredstev za kulturo, večja uspešnost črpanja evropskih sredstev in koraki k bolj optimalni porabi javnega denarja.
Po neuradnih informacijah Televizije Slovenije premier naj ne bi sprejel odstopa ministra. Brez komentarja na ministrovo pismo so tudi v stranki SD.


Pri tem obžaluje, da jih je »prerana in nepojasnjena smrt uslužbenca ministrstva za kulturo, ki je prizadela ne samo moje sodelavke in sodelavce, ampak tudi celotno vodstveno strukturo ministrstva, četudi nam mediji občasno očitajo drugače, ponovno spomnila, da moramo tudi ministri več svojega časa posvetiti medosebnim odnosom na vseh ravneh v organu, ki ga vodimo«.

Sum kaznivega dejanja preiskuje policija

Kot smo že poročali, v zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitki ministru Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri sindikatu Glosa so premierja Šarca pred dnevi že pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju.
»Javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo mene in mojih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi.«


Šarec se bo o Prešičkovi usodi izrekel, ko se bo vrnil s službene poti v Davosu in bo prebral ministrovo poročilo o dogajanju. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji