POKOJNINE

Minister potrdil dobro novico za slovenske upokojence

Položaj upokojencev bo izboljšala tudi davčna reforma, je zatrdil Šircelj.
Fotografija: Ne znižale, pokojnine se bodo zvišale, je zatrdil minister. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Ne znižale, pokojnine se bodo zvišale, je zatrdil minister. FOTO: Blaž Samec, Delo

Finančni minister Andrej Šircelj je na srečanju z vodstvom Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) zagotovil, da zniževanja pokojnin ne bo ne letos ne v naslednjih letih. »Prav nasprotno, pokojnine se bodo zviševale, tako kot je določeno v zakonodaji,« je dejal po sestanku.

Šircelj je zagotovil, da nikoli ni bilo rečeno, da bi se pokojnine zniževale. Nekatere izjave na to teme so bile po njegovih besedah posledica različne metodologije izračunavanja celotnega obsega pokojninskih izdatkov. »Nobenega šestodstotnega zniževanja pokojnin ne bo niti se na ministrstvu za finance na to ne pripravljamo,« je poudaril.

Ne nazadnje se bo pri upokojencih po njegovih besedah poznala tudi predvidena davčna reforma. Na eni strani predvideva namreč dodatno seniorsko olajšavo, na drugi strani pa se postopoma do 7.500 evrov dviguje tudi splošna olajšava. »Finančni položaj vseh, tudi upokojencev, bo ugodnejši, če oziroma ko bo sprejeta ta davčna zakonodaja,« je še pojasnil.

image_alt
Toliko znaša letošnja najnižja uveljavljena pokojnina


Predsednik Zdusa Janez Sušnik je potrdil, da je bil v preteklih tednih zaradi izjav o kar šestodstotnem znižanju pokojnin velik pritisk. Zadovoljni so, da so iz prve roke dobili zagotovilo, da se pokojnine ne bodo znižale, pač pa obratno.

image_alt
Panika med Slovenci: se bodo pokojnine res občutno znižale?!


Na domnevno potrebo po znižanju pokojnin je pred tedni opozorila predsednica SAB Alenka Bratušek. Kot je dejala v izjavi za medije, bi se ob načrtovanem povečanju izdatkov države po izračunih fiskalnega sveta pokojnine morale znižati. »Fiskalni svet je izračunal, da se bodo morale ob takih številkah pokojnine v letu 2022 znižati za 6,4 odstotka. Vlada usmerja puščice v tiste, ki si to najmanj zaslužijo,« je dejala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije