ANKETA DELA

Minister Poklukar še kar vodi, Janševi vladi višja ocena (FOTO)

Podpora SDS ostaja nespremenjena.
Fotografija: Minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec

Ocena dela vlade se je ta mesec po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Delo izvedla Mediana, nekoliko zvišala. Podpora SDS, ki bi prejela najširšo podporo med strankami, ostaja nespremenjena. 
 

Podpora SDS nespremenjena


Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi največ podpore med strankami s 17,3 odstotka prejela SDS, kar je enako kot v prejšnjem mesecu. S 43,5 odstotka na 48 odstotkov pa se je povečal delež vprašanih, ki SDS zagotovo ne bi volili.
FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Drugo mesto bi zasedla SD, za katero bi glasovalo 10,8 odstotka anketiranih, kar je za približno poldrugo odstotno točko manj kot v maju. Sledi ji LMŠ, ki bi prejela 9,7 odstotka glasov, kar je za dobri dve odstotni točki in pol več kot prejšnji mesec. Večjo podporo bi zabeležila tudi Levica, ki bi se s 8,6 odstotka podpore uvrstila na četrto mesto. Sledijo NSi, za katero bi glasovalo 3,5 odstotka vprašanih, kar je za odstotno točko manj kot maja. Desusu bi glas namenilo 2,7 odstotka vprašanih, SAB pa 2,3 odstotka. Podpora SMC se je v zadnjem mesecu prepolovila, volilo bi jo 0,5 odstotka vprašanih. Prepolovila se je tudi podpora SLS, ki bi jo na volitvah obkrožilo 1,6 odstotka anketiranih. Stranke vladne koalicije SDS, NSi in SMC bi po tokratni mnenjski anketi dobile 21,4 odstotka glasov, opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB pa deset odstotnih točk več, torej 31,4 odstotka.
 

Petina vprašanih ne ve, komu bi na volitvah namenila svoj glas


Z 18,3 odstotka na 19,6 pa se je povečal delež tistih, ki ne vedo, koga bi izbrali na parlamentarnih volitvah. Krivulja srednje ocene dela vlade se je že drugi mesec nekoliko dvignila, z 2,43 na 2,47. Med vprašanimi pa še vedno več kot polovica delo izvršilne veje oblasti ocenjuje negativno ali zelo negativno. Delež tistih, ki se jim zdi delo vlade srednje dobro, znaša 21,5 odstotka, delo vlade pa pozitivno ali zelo pozitivno ocenjuje 23,1 odstotka sodelujočih.
 

Minister za zdravje ostaja najbolj priljubljeni politik


Na lestvici priljubljenosti politikov že četrti mesec vodi minister za zdravje Janez Poklukar, sledi mu predsednik republike Borut Pahor. Na tretjem mestu je tudi po dveh poskusih menjave predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Sledita mu minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je v zadnjem mesecu zdrsnil za dve mesti.
Na lestvici sta se povzpela predsednica SD Tanja Fajon in predsednik LMŠ Marjan Šarec.
 

Simoniti prepričljivo zadnji


Na zadnjem mestu ostaja minister za kulturo Vasko Simoniti, notranjega ministra Aleša Hojsa, s katerim sta v maju delila zadnje mesto, pa so sodelujoči v anketi ocenili nekoliko bolje in se je tako uvrstil na predzadnje mesto lestvice.
Vasko Simoniti. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Vasko Simoniti. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona

Raziskavo je za uredništvo Dela izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 7. in 10. junijem na reprezentativnem vzorcu 710 prebivalcev Slovenije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije