INTERPELACIJA

Minister Počivalšek: To je režiran in politično motiviran lov na še eno glavo

Objavljeno 23. april 2020 18.23 | Posodobljeno 23. april 2020 23.11 | Piše: N. B.

Priložnosti, da bo natančno pojasnil zgodovino zadnjih tednov, bo rade volje izkoristil, pravi.

Zdravko Počivalšek. FOTO: Tomi Lombar
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je na napoved LMŠ, da bodo vložili interpelacijo, odzval na twitterju. Med drugim je zapisal, da v interpelaciji vidi »priložnost, da epidemijo celovito obravnavamo in predložimo vse dokaze«. »Tudi kar se tiče (ne)odzivnosti premierja prejšnje vlade,« je dodal.

»Zanimivo, Marjan Šarec, ki me je dva meseca nazaj vabil v koalicijo, danes proti meni vlaga interpelacijo,« je Počivalšek komentiral napoved interpelacije, ki jo je prav tako na twitterju danes objavil prvak opozicijske LMŠ Šarec.

Dodal je, da si želi priložnosti celovite obravnave epidemije, tudi glede (ne)odzivnosti Šarca kot premierja prejšnje vlade.

Na facebooku je pozneje zapisal tudi, da se je »zgodba, ki je dobila v zadnjih tednih neslutene medijske razsežnosti, spremenila v režiran in politično motiviran lov na še eno glavo«. Dejstva, podatki in objektivne okoliščine po njegovih besedah izginjajo v luči interesa, da se razmere, ki jih ne moremo primerjati z nobenimi drugimi v zgodovini Slovenije, spremenijo v politično predstavo.

Minister: Mesto za politične obračune ni televizijski studio

Ponovil je, da so želeli z nabavo zaščitne opreme to zagotoviti vsem tistim, ki jo potrebujejo. »To smo z nečloveškimi napori v zadnjih tednih tudi izpolnili. Ne trdimo, da smo nalogo, ki nam je bila zaupana, opravili brezhibno, a naredili smo vse, kar smo v danem času lahko,« je dodal. Pravi znak njihove uspešnosti so po njegovih besedah trenutna epidemiološka slika in polna skladišča opreme.

O nakupih zaščitne opreme je nameraval Počivalšek glede na sporočilo stranke SMC sprva govoriti tudi v današnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, a je iz zapisa na facebooku razbrati, da si je premislil. »Mesto za politične obračune ni televizijski studio. Mesto za politične obračune je tam, kamor me z napovedjo interpelacije vabi prvak LMŠ – državni zbor,« je navedel.

Dodal je, da bo priložnosti za natančno pojasnitev dogodkov v zadnjih tednih z veseljem izkoristi, tudi zato, ker čuti odgovornost, da zadeve pojasni javnosti. »Zato vnaprej zavračam sodelovanje v formatih, ki ne dopuščajo razprave. Prostor, ki bi mi bil v njih sicer namenjen, pa mirno prepuščam predlagateljem interpelacije, da nazorno pojasnijo motive za svoj politični marš na maske,« je zapisal.

Od Šarčevih pričakuje pojasnila

Od njih pričakuje tudi pojasnila, zakaj kot koalicija »niso slišali, razumeli in dojeli resnosti opozoril strokovnjakov iz Slovenije in drugod, ki so naznanjali izbruh epidemije v Evropi«.

»Izziv, ki nam ga je vsem postavila epidemija koronavirusa, je prevelik in preresen, da bi ga ogrožal s sodelovanjem v votlih in nepomembnih političnih obračunavanjih,« je še dodal.

Podrobnosti očitkov, ki jih bo LMŠ zapisala v interpelacijo, še niso znane, glede na Šarčev zapis pa Počivalšku pripisujejo odgovornost za napake pri dobavi zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa.

Sodu pa je po njegovih besedah namreč izbilo dno pismo razrešenega direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška, ki je med drugim navedel, da je zavod za vsako pogodbo o dobavi pred podpisom prejel pisno soglasje ministrstva za gospodarstvo.

Za zdaj so podporo interpelaciji poleg LMŠ napovedali še v Levici.
Deli s prijatelji