PRORAČUN

Minister o zahtevah Levice: Lahko zapremo štacuno in gremo domov

Ministrstva našla za 100 milijonov evrov rezerv.
Fotografija: Minister za zdravstvo Aleš Šabeder. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Minister za zdravstvo Aleš Šabeder. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji potrdila predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Z njima se odhodki zvišujejo, hkrati pa zasleduje fiskalno pravilo, je sporočila prek Twitterja. Kot je pred sejo vlade povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, so ministrstva za leto 2020 našla za 100 milijonov evrov, kot jim je naložilo finančno ministrstvo. »Kje znotraj ministrstva so jih našla, pa je odvisno od njihovih prioritet,« je dodal.

Golubović je po srečanju koalicije pred sejo vlade povedal še, da vlada danes obravnava tudi predlog zakona o izvrševanju proračuna, ki med drugim določa povprečnine in upokojenski dodatek.

O pogojevanju Levice, da se predlog zakona o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja k obveznemu pripravi do 25. septembra, je Golubović dejal, da »ga ne razume«. Dogovor je, da bi bile spremembe uveljavljene s 1. januarjem 2021, zato ni potrebe po hitenju. »Finančna konstrukcija ni zaprta in ni usklajena. Za pol milijarde evrov je ne moremo zapreti v 20 dneh, kot je to pogojevala Levica. Dobro je, da iščemo vire, vzemimo si več časa, saj ga imamo,« je povedal in dodal, da ga normativni del ne skrbi, skrbi pa ga model zagotavljanja sredstev.

Levica je namreč predlagala, da bi finančno vrzel, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, nadomestili z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Po sredinem usklajevanju so iz te stranke sporočili, da so zaprli vse člene zakona in torej uskladili način prenosa dopolnilnega zavarovanja v obvezno. Golubović pa je danes na vprašanje, ali se torej strinjajo s tem, da se to uredi z zvišanjem prispevnih stopenj, pojasnil, da se strinjajo samo s prenosom zavarovanja.
Brane Golubovič predloga Levice ne razume. FOTO: Roman Šipić
Brane Golubovič predloga Levice ne razume. FOTO: Roman Šipić

Levica tudi pričakuje vložitev zakona še ta mesec, s tem pa pogojuje podporo proračunu. »Nobeno izsiljevanje ni dobro, če želiš rešiti problem. Morda se zdi zadeva dobra na kratek rok, na dolgi pa se lahko izkaže kot zelo ponesrečena,« je posvaril Golubović. Zagotovil je, da bodo poskušali narediti vse za to, da se uskladijo, je pa malo možnosti, da v tem času naredijo finančno konstrukcijo, ki ne bo ogrozila stabilnosti javnih financ in javnozdravstvenega sistema.

Tudi minister za zdravje Aleš Šabeder je danes pred sejo vlade dejal, da težko napove, kako bodo zbrali potreben denar ob prenosu zdravstvenega zavarovanja, na sredinem usklajevanju z Levico pa zaradi službenih obveznosti ni bil prisoten in ne pozna dogovora. V petek se bodo usklajevali glede finančnih virov.

Na novinarsko vprašanje, kje bodo s proračunom varčevali v zdravstvenem resorju, tudi v luči teh zahtev Levice, pa je odgovoril: »Proračun ministrstva za zdravje bo prihodnje leto predvidoma težak 195 milijonov evrov. Kje naj vzamemo teh 150 milijonov z ministrstva? Potem lahko zapremo štacuno in gremo domov.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije