ZAUSTAVITEV JAVNEGA ŽIVLJENJA

Minister Gantar zagrozil s popolno ustavitvijo

Objavljeno 21. oktober 2020 13.01 | Posodobljeno 21. oktober 2020 13.42 | Piše: N. Č.
Ključne besede: koronavirus

Zdravstveni minister meni, da bi bila popolna zaustavitev javnega življenja najprimernejša v času krompirjevih počitnic.

Tomaž Gantar. FOTO: RTV Slovenija
Minister za zdravje Tomaž Gantar je po nedeljski razglasitvi epidemije in novosprejetih ukrepih v začetku tedna danes presenetil z izjavo, da bi uvedel popolno ustavitev javnega življenja. S predlogom pa se mora strinjati vlada.

»Glede na trend naraščanja okužb osebno menim, da bi morali čim prej sprejeti popolno zaustavitev javnega življenja. Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, državo lahko zapremo brez večje škode, če dodamo še en teden, da bi se stvari dale obvladovati,« je dejal minister.
Preberite tudi: Gantar zbolel in se testiral na korono. Razkrivamo izvid

Počivalšek izrazil željo, da do popolnega zapiranja javnega življenja ne pride


Na dopoldanski novinarski konferenci je gospodarski minister Zdravko Počivalšek nakazal, da mu ideja o lockdownu ni všeč, a da bodo vsi nadaljnji ukrepi odvisni od epidemiološke slike.Do popolne zapore je zadržan tudi nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, ki ga je Janez Janša v času prve epidemije pooblastil za snovanje ukrepov za blaženje koronakrize. V odzivu na Gantarjev predlog je zapisal: »Lahko pa se počaka vsaj teden ali dva na rezultate že sprejetih omejitev in se po pravilih NIJZ omogoči gospodarstvu, da dela, policija in zdravstvena inšpekcija pa dosledno ukrepata proti kršiteljem.«
Vlada je z namenom čimprejšnjega obvladovanja razmer včeraj sprejela spremembe odloka glede omejitev ponudbe ter prodaje blaga in storitev. Odlok je danes objavljen v uradnem listu, veljati začne jutri.

Tatjana Lejko Zupanc: Zaposlene krvavo rabim


Popolnega zapiranja javnega življenja si ne želi niti predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, ki je na novinarsko vprašanje, ali bi morali v tem trenutku popolnoma zaustaviti javno življenje, odgovorila, da je to na neki način že ustavljeno. »Seveda pa ima taka zaustavitev posledice tudi na drugih področjih, na primer zaprtje vrtcev. Številni zaposleni v zdravstvu imajo tudi majhne otroke. Kako bodo zdaj organizirali varstvo? Vsakega od njih krvavo rabim,« je bila jasna.

Vladni govorec Jelko Kacin je za popoldne napovedal novinarsko konferenco, na kateri bo gost zdravstveni minister Gantar.

Bohinjsko osnovno šolo zaradi okužb zaprli, pouk poteka na daljavo


Na Osnovni šoli dr. Janeza Mencingerja v Bohinjski Bistrici se je v zadnjih dneh močno povečalo število okuženih z novim koronavirusom. Da bi preprečili nadaljnje širjenje okužb, zaradi česar bi lahko zmanjkalo kadra tudi za šolanje na daljavo, je od danes matična šola zaprta, pouk za vse učence pa poteka na daljavo.
Deli s prijatelji