Minister Gantar: Epidemije še zdaleč ni konec, nošenje mask še vedno potrebno

Večina novih okužb je bila vnesena iz tujine.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je v oddaji 24ur zvečer dejal, da bodo v četrtek razpravljali o morebitni dodatni zaostritvi ukrepov pri prehodu meje, a na način, da gospodarstvo, predvsem turizem, ne bo preveč trpelo. Po njegovem mnenju je pojav novih okužb pri nas opozorilo, da je treba še vedno upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).

Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Predvsem je še vedno treba skrbeti za higieno rok in nošenje mask v notranjih javnih prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti varnostne razdalje metra in pol in v zdravstvenih ustanovah. »Epidemije oziroma novih okužb še zdaleč ni konec,« je dejal.

Tudi Bojana Beović je prepričana, da je treba na mejah uvesti strožji režim, predvsem pri prihodu ljudi iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer epidemiološka slika ni obetavna.

Tudi Nijz bo zaradi vnosov okužb novega koronavirusa v državo predlagal razpravo o umestnosti nekaterih izjem, zaradi katerih osebam iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav, ni treba v 14-dnevno karanteno, je za povedal direktor Nijz Milan Krek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije