ZAVOD ISKRENI

Minister Cigler Kralj pred pragom interpelacije

Interpelacijo naj bi vložila Lista Marjana Šarca.
Fotografija: Janez Cigler Kralj FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Janez Cigler Kralj FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po neuradnih informacijah STA se bo moral minister za delo Janez Cigler Kralj zaradi dodelitve sredstev Zavodu Iskreni soočiti z interpelacijo. Spisali naj bi jo v LMŠ in jo že poslali v usklajevanje več opozicijskim strankam. Prvak stranke Marjan Šarec je na twitterju zapisal, da gre za kapljo čez rob, opozicija pa da je dolžna ukrepati.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč lansko poletje objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Namen je bil podpreti projekte, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za obravnavo in odpravo socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi epidemije. Na razpisu so ob drugih izbrali tudi Zavod Iskreni, Zavod za kulturo življenja.


Zahteva za sklic nujne seje DZ

V LMŠ, SD, Levici in SAB so že v torek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za delo, na kateri bi obravnavali sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zaradi epidemije, še zlasti projektov Zavoda Iskreni, ki je po njihovi oceni sporno. V Levici in SAB so danes tudi zahtevali ministrov odstop. LMŠ, SD, Levica in SAB so kritični do povezav ministra z zavodom, do izvedbe javnega razpisa, na katerih je dobil sredstva, in dejavnosti zavoda.

Pred vložitvijo interpelacije se bodo v LMŠ poskusili dogovoriti še z nekaterimi drugimi opozicijskimi poslanskimi skupinami. Interpelacijo sicer lahko vloži najmanj 10 poslancev.

Na ministrstvu so danes pojasnili, da Cigler Kralj v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa. Ravno tako po njihovih navedbah ne drži trditev, da je odločitev o dodelitvi sredstev sprejel sam minister. Cigler Kralj se je soustanoviteljem Zavoda Iskreni priključil 12 let po ustanovitvi zavoda, nato pa se iz njih ter organov zavoda izključil lansko leto, tik pred nastopom ministrske funkcije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije