non-paper' govori o spreminjanju meja. Moje poročilo o tem ne govori,« je pojasnil." />
JASNO IN GLASNO

Milan Kučan: Umik oznake zaupnosti s poročila o BiH je preusmerjanje pozornosti

»V tem mojem dokumentu ni niti besede o spreminjanju meja,« je poudaril nekdanji predsednik republike Milan Kučan. »Kolikor sem jaz razumel, sporni 'non-paper' govori o spreminjanju meja. Moje poročilo o tem ne govori,« je pojasnil.
Fotografija: Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije. FOTO: Jure Eržen, Delo

Bivši slovenski predsednik Milan Kučan je v izjavi danes potezo vlade, da z njegovega poročila o mogočem nadaljnjem razvoju dogodkov v BiH iz leta 2011 umakne oznako zaupnosti, označil za potezo preusmerjanja pozornosti z očitkov, da je premier Janez Janša širil non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu.

»Sklep vlade, s katerim je z dokumenta umaknila oznako zaupnosti, razumem kot preusmerjanje pozornosti z očitkov predsedniku vlade, da je razširjal neki non-paper o spreminjanju meja v jugovzhodni Evropi,« je dejal Kučan.

»Dokument je že bil objavljen v knjigi Boža Repeta, se pravi ni nobena tajnost,« je še poudaril bivši slovenski predsednik. Prepis dokumenta z datumom 2. februar 2011 je objavljen v Kučanovi biografiji Prvi predsednik, ki jo je napisal Repe in je izšla leta 2015, in sicer na straneh od 560 do 574.
 

Poročilo za Boruta Pahorja


Po drugi strani je vlada na četrtkovi seji umaknila oznako zaupnosti z dokumenta s številko Z-103-34/2010 z datumom 26. januar 2011, za katerega na vladi pravijo, da gre za dokument, ki ga je Kučan takrat v vlogi posebnega poročevalca za BiH pripravil za tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja. Ali gre za isti dokument, ni jasno, STA namreč ob zaprosilu vladi o posredovanju tega dokumenta še ni dobil odgovora.

Kot je danes še pojasnil Kučan, je to poročilo tedaj pripravil za Pahorja, ki naj bi o problemu BiH govoril na zasedanju Evropskega sveta. »Pripravljeno je bilo z mojimi pogledi na probleme, s katerimi živi BiH. Staro je deset let. V njem govorim predvsem o tem, da bi se morala Evropska unija v veliko večji meri zavzeti za BiH, ki je, kot sem jaz napisal, nefunkcionalna država, jo najprej usposobiti, da bi potem lahko bila sposobna za pogajanja o izpolnjevanju pogojev za vstop v EU,« je povedal Kučan.

Meni tudi, da njegovega poročila nikakor ni mogoče primerjati s spornim non-paperjem, ki naj bi govoril o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu in se ga je prijel naziv slovenski, ker naj bi ga po poročanju nekaterih medijev pomagal širiti slovenski premier Janša. Ta sicer to zanika.
 

Kučanovo poročilo ne govori o spreminjanju meja


»V tem mojem dokumentu ni niti besede o spreminjanju meja,« je poudaril. »Kolikor sem jaz razumel, sporni non-paper govori o spreminjanju meja. Moje poročilo o tem ne govori,« je pojasnil.

»In ne mislim, da gre za poskus poistovetiti moje poročilo s tem non-paperjem. To preprosto ne gre in tega se tudi ne da narediti. Gre pa za preusmeritev pozornosti, o tem sem trdno prepričan. In s tem razprava o obstoju tega non-paperja ne more biti končana,« je dejal Kučan.

»Kdo ga je širil, kdo ga je napisal, seveda ne vem. Sem pa tudi sarajevski televiziji v intervjuju na vprašanje, kaj menim o tem, da je predsednik naše vlade poslal ta non-paper, odgovoril, da 'predsednik moje vlade to zanika, in če predsednik vlade neke države to reče, je verjetno treba to verjeti',« je dejal Kučan.

Izrazil je sicer razočaranje, da je škandal z non-paperjem škodoval ugledu Slovenije. »Vsekakor ta zaplet ugledu Slovenije ne koristi. In tudi ne vem, zakaj je treba manipulirati s takšnimi stvarmi, ki zadevajo ugled države in ki pravzaprav s samo vlogo države nimajo nobene zveze,« je še dodal prvi demokratično izvoljeni predsednik Slovenije.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas