PREJEL POSEBNO KNJIGO

Milan Kučan praznuje 80. rojstni dan

Okrogli jubilej prvega slovenskega predsednika.
Fotografija: Knjiga o Milanu Kučanu z naslovom Prijatelj, državnik, človek, ki jo je napisalo več kot 80 avtorjev. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Knjiga o Milanu Kučanu z naslovom Prijatelj, državnik, človek, ki jo je napisalo več kot 80 avtorjev. FOTO: Jure Eržen, Delo

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan je dopolnil 80 let. Pri založbi Didakta so ob tej priložnosti izdali zbornik pričevanj z naslovom Prijatelj, državnik, človek. Knjiga vsebuje 85 pričevanj, med njimi osem tujih, poroča Delo. Krajši oris Kučanove življenjske poti je spisal zgodovinar Božo Repe. Izvod knjige so Kučanu izročili dopoldne.

Kučan je bil predsednik predsedstva Republike Slovenije v okviru Jugoslavije, in sicer od izvolitve na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 do 25. junija 1991, ko je Slovenija razglasila neodvisnost. 23. decembra 1991 se je funkcija s sprejetjem Ustave Republike Slovenije preimenovala v predsednika Republike Slovenije in uvedla petletni mandat. Ob koncu dveletnega mandata je bil 6. decembra 1992 ponovno izvoljen za predsednika na prvih volitvah v samostojni Sloveniji. Leta 1997 je bil izvoljen še za drugi petletni mandat, ki se mu je iztekel 1. decembra 2002.

Leta 1990 je bil na neposrednih volitvah v drugem krogu izvoljen za dveletni mandat predsednika predsedstva Republike Slovenije. Funkcijo je opravljal med slovensko osamosvojitveno vojno. Tik pred začetkom vojne je podpisal Deklaracijo za mir 1991, katere podpisniki so se zavzemali za razorožitev Slovenije in Slovenijo brez vojske. Po osamosvojitvi je ponovno kandidiral in bil leta 1992 že v prvem krogu izvoljen za petletni mandat. Leta 1997 je še drugič zmagal v prvem krogu in si zagotovil vnovičen petletni mandat.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije