PRVI OD TRH DOBRIH MOŽ

Miklavž: zaščitnik siromašnih

Do druge svetovne vojne je bil edini obdarovalec otrok pri nas.
Fotografija: Nekoč je nosil suho sadje in sladkarije. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Nekoč je nosil suho sadje in sladkarije. FOTO: Getty Images

Danes goduje sveti Miklavž, prvi od treh dobrih mož z belo brado, ki decembra obiščejo otroke. Na Slovenskem je bil do druge svetovne vojne edini obdarovalec otrok, po vojni ga je iz javnega prostora izpodrinil dedek Mraz, v času osamosvajanja Slovenije pa je spet začel pridobivati pomen tudi v javnosti.

Rodil se je v Miri v današnji Turčiji okoli leta 300, starši so ga poimenovali Nikolaj, Miklavž po slovensko. Že kot otrok je bil dobrodelen, pomagal ljudem v stiski. Ko so starši umrli, je vse premoženje razdelil med reveže, sam pa šel v samostan, kmalu zatem je postal škof v Miri. V Cerkvi so ga častili kot čudodelnika.

Po tradiciji

Po tradiciji Miklavž otroke obdaruje s suhim sadjem, rožiči, orehi in medenjaki, tudi s šibo za poredne in v opomin malo manj pridnim, danes pa so darila bogatejša, od knjig do igrač prinese. Miklavž, škof s škofovsko palico in mitro, škofovskim pokrivalom, od hiše do hiše ne hodi sam, spremljajo ga parkeljni, ki rožljajo z verigami, marsikdaj so zraven tudi angelčki, simboli dobrega. Upodobljen je tudi s tremi zlatimi kroglami, te simbolizirajo tri mošnje s kepami zlata, ki jih je neke noči podaril revnim dekletom za doto.

Je zavetnik mornarjev, trgovcev, študentov, mlinarjev in pekov, pisarjev, odvetnikov in lekarnarjev, krojačev in beračev. Njemu v čast so postavili številne cerkve, tudi ljubljanski čolnarji in ribiči, in sicer stolnico svetega Nikolaja v Ljubljani, je zavetnik ljubljanske nadškofije. Po neki legendi je s svojim blagoslovom ozdravil otroka, ki se mu je v grlu zataknila ribja kost, zato je tudi zavetnik otrok.

Miklavža lahko tudi srečamo, po podatkih Statističnega urada RS je leta 2018 v Sloveniji živelo 44 ljudi s priimkom Miklavž, 74 pa jih je nosilo ime Miklavž. Četrtina vseh slovenskih Miklavžev praznuje rojstni dan decembra, prav tako četrtina vseh moških z imenom Nikolaj in četrtina vseh žensk z imenom Nikolaja. Vse najboljše! Ko smo ravno pri prazničnih imenih in priimkih: v začetku leta 2018 je imelo priimek Božič 3370 prebivalcev Slovenije, 121 prebivalcev se je pisalo Božiček, 817 Rudolf, 195 pa Mraz. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije