METALI KAMENJE

Izpoved: deklico (11) na kolesu kamenjali migranti

Objavljeno 11. junij 2019 19.12 | Posodobljeno 11. junij 2019 19.13 | Piše: Moni Černe

Taborjenje malčkov pri lovski koči prestavili na zelenico pred vrtcem.

S takšnim kamenjem iz reke Reke naj bi obmetavali in poškodovali deklico.
ILIRSKA BISTRICA – Občane Ilirske Bistrice je v četrtek pretresla vest o srečanju deklice z migranti, o tem je na družabnem omrežju pisala Civilna iniciativa za varovano mejo (CIZVM). Predstavnik CIZVM in predsednik krajevne skupnosti Jelšane Ivan Cegnar je domnevno kamenjanje deklice za Slovenske novice izrecno potrdil. Po njegovih besedah se je stoodstotno zgodilo.

image
S takšnim kamenjem iz reke Reke naj bi obmetavali in poškodovali deklico.
»Deklica se je čez Žabovco vračala domov s kolesom. Pri mostu je bila skupina migrantov. Začeli so jo obmetavati s kamenjem in jo dvakrat zadeli v roko. Deklica je zbežala k prijateljici, njeni starši so poklicali policijo,« so zapisali na CIZVM.

Anita Leskovec, tiskovna predstavnica in višja samostojna inšpektorica koprske policijske uprave, je potrdila, da so v četrtek prejeli prijavo. »Enajstletna deklica se je peljala s kolesom od Ilirske Bistrice proti Dolnjemu Zemonu. Ko je zaslišala glasove, se je ustavila na mostu in v vodi videla več ljudi, ti pa so začeli nanjo kričati in metati kamenje. Kamen jo je zadel v roko, ustrašila se je, zato se je obrnila nazaj proti Ilirski Bistrici.«

image
Bodo otroci na taborjenju pri vrtcu varni?
Deklica, ki naj bi doživela šok, se je zapeljala do hiše sošolke, njeni starši pa so poklicali policiste. Medtem ko starši domnevno kamenjane deklice niso bili na voljo za izjave o nasilnem dogodku, smo izvedeli, da naj bi šlo za petošolko z Dolnjega Zemona, gručastega naselja, ki leži sredi llirskobistriške kotline in pod katerim teče reka Reka.

»Okoli 14.40 se je vračala domov iz Osnovne šole Antona Žnideršiča, in sicer z vaj, ki jih učenci opravljajo pred kolesarskim izpitom. Most, na katerem se je zgodilo, je nad reko Reko, ob migrantski poti. Tam so jo neznanci ustrahovali z vpitjem in poškodovali s kamenjem,« pa je povedala domačinka, ki je želela iz varnostnih razlogov ostati neimenovana (njene podatke hranimo v uredništvu), v tamkajšnji šoli pa ima, pove, tudi sama otroka.

600 metrov je tabor oddaljen od migrantske poti.

Policisti so po prijavi takoj odhiteli na kraj dogodka in 20 minut po klicu začeli pregledovati območje. »Postavljene so bile zasede, iskal jih je tudi policijski pes, a oseb nismo izsledili, niso jih videli niti domačini, ki so bili v bližini,« je še pojasnila policijska predstavnica Leskovčeva. Dimitrij Marušič iz PU Koper pa nam je v soboto potrdil, da so se pogovorili z deklico in z njenimi starši, da je imela deklica modrico v predelu komolca, da zdravnika ni obiskala in še: »Policija tega dogodka ne more ne potrditi ne ovreči.«
 

Mamici bosta čuvali otroke


Izvedeli smo, da bi morali dve skupini pet- in šestletnih otrok iz Vrtca Jožefe Maslo Ilirska Bistrica taboriti pri lovski koči blizu kraja incidenta, a so prenočitev malčkov zdaj prestavili na zelenico pred vrtcem. Prva skupina malčkov, ki šteje okoli 25 otrok, se bo zbrala danes, tako piše v zgibanki, izobesili bodo zastavo, se igrali in v gozdu nabirali palčke za peko hrenovk, naredili taborni ogenj in v šotorih prespali. Druga skupina bo imela tabor v torek.

image
Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc ne dvomi, da so bili napadalci migranti.
Poklicali smo župana Ilirske Bistrice in mag. Emil Rojc je povedal, da ne dvomi o napadu in bo danes popoldne obiskal starše deklice. »Lokacijo taborjenja otrok smo zaradi tega dogodka res prestavili. Morali bi taboriti kakšna dva kilometra od mejnega prehoda Starod, ob lovski koči na cesti proti Pavlici, a zaradi varnosti smo po pogovoru z ravnateljico vrtca Ingrid Fatur sklenili, da bo tabor na zelenici pred vrtcem,« nam je povedal župan. Pa so malčki tam varni, spali bodo v šotorih, ki so le kakšnih 600 metrov od domnevnega kamenjanja 11-letnice na mostu čez reko?

»O dodatnem varovanju otrok, ki bodo prenočevali v šotoru, se bomo posvetovali s policisti. Glede na to, da so policisti ilegalne migrante v preteklosti prijeli tudi že znotraj mesta, ne moremo izjaviti, da nikakor ne bi mogli priti do vrtca, » je sklenil prvi mož Ilirske Bistrice.

Z mostu je v vodi videla več ljudi, ti so začeli nanjo kričati in metati kamenje.

Govorili smo tudi z dvema mamicama vrtčevskih otrok, ki bosta svoja otroka pustili na taborjenje. »Popustili sva, saj si otroka želita doživeti taborjenje pred vstopom v šolo, tega so se vsi dolgo veselili.« No, ena od sogovornic bo v izvidnico hodila s svojim velikim psom, druga pa bo ponoči okoli vrtca krožila z avtom, sta povedali. 
Deli s prijatelji