RADARSKA SLIKA PADAVIN

Meteorologi opazili nepričakovane sledi, opozarjajo na te motnje (FOTO)

Intenzivne motnje so se pojavile v začetku decembra na Lisci.
Fotografija: Na animacijo radarske slike vplivajo sledi letalnika. FOTO: Arso
Odpri galerijo
Na animacijo radarske slike vplivajo sledi letalnika. FOTO: Arso

Uporabniki spletnih storitev državne meteorološke službe Agencije RS za okolje (Arso) zelo radi pokukamo na radarsko sliko padavin, ki na interaktivnem zemljevidu Slovenije prikazuje trenutno intenziteto padavin nad nekim območjem. Z animacijo lahko razberemo, ali kje dežuje, kakšna je intenziteta padavin in v katero smer se premikajo padavine oziroma nevihte. A Arso opozarja, da so podatki lahko tudi zavajajoči, saj brezpilotni letalniki povzročajo radarske motnje in na zemljevidu narišejo sledi, kot da gre za padavine. 

Takole je videti zemljevid, ko radarsko motnjo povzročajo letalniki med svojim letom.

FOTO: Arso
FOTO: Arso

»Intenzivne motnje v širokem sektorju so se pojavile v sredo, 3. decembra, med 10.50 in 10.55 na Lisci,« so zapisali na facebooku. Dodajajo, da državljani pogosto opazijo, kadar se na radarski sliki prikazujejo različni nepričakovani artefakti, zato so se odločili opozoriti na pojav tovrstnih motenj. Na upravljavce letalnikov apelirajo (nelektorirano), »da je WiFi, preko katerega krmilijo dron ali z njim kakorkoli komunicirajo, pravilno nastavljen, da ne moti radarja.«

Arso meri padavine nad Slovenijo in bližnjo okolico sosednjih držav z dvema vremenskima radarjema – eden je postavljen na Lisci, na Pasji ravni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije