STE PREVERILI POLOŽNICE?

Metanje peska v oči? Popust za elektriko, stroški za ogrevanje pa v nebo

Na družbenih omrežjih je polno zapisov na temo nižjega zneska na računu za elektriko. Nekateri so zadovoljni, drugi manj. Kaj pa popust za ogrevanje v hladnem marcu, ko smo bili vsi doma?
Fotografija: Delo od doma in mraz, kombinacija za visok račun za ogrevanje. FOTO: Shironosov, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Delo od doma in mraz, kombinacija za visok račun za ogrevanje. FOTO: Shironosov, Getty Images, Istockphoto

Vlada se je že kmalu po začetku razglasitve pandemije sredi marca (20. marca) z elektro operaterji dogovorila za znižanje računov za elektriko. Ta določa, da odjemalcem v času med 1. marcem in 31. majem ni treba plačevati prispevka za spodbujanje obnovljivih virov in soproizvodnje toplote ter elektrike z velikim izkoristkom ter omrežnine.

Kot je tedaj sporočila vlada, s tem ukrepom prihaja naproti podjetnikom in gospodinjstvom, ki se te dni soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa, račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva pa da bo zaradi tega nižji za približno 20 odstotkov.


Pri 339 evrov v hiši slabih 20 evrov popusta

Slovenci in Slovenke so v zadnjih dveh tednih prejeli račune za elektriko, nekateri so zadovoljni, drugi malo manj.

Med drugim je
Blok Lucija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Blok Lucija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
tako nekdo na družbenem omrežju zapisal: »Hvala, vlada za nižji znesek elektrike.«

Spet drugi pa: »Zakaj je cena elektrike nižja samo za 15 odstotkov. Rečeno je bilo, da bo nižja do 27 odstotkov.«

Pa tudi: »Čisto mimogrede še en vladni nateg... Popust na štrom??? Na 339 evrov je kva? slabih 20???«


Kaj pa ogrevanje?

Ob tem so mnogi omenili tudi zneske na položnicah za ogrevanje. »Nemogoče, neverjetno, elektriko so znižali, kaj pa zemeljski plin? Skoraj me je kap ob položnici. Mrzlo je bilo marca, pa še ves čas smo doma. Nič čudnega, da je takšna položnica. Hvala vlada za nič.« 

 

Res pa je, da so nekatera podjetja še dodatno znižala cene energentov. Spomnimo ...
 

GEN-I vladnemu znižanju dodal še svoje

GEN-I je vsem svojim gospodinjskim odjemalcem in malim poslovnim odjemalcem za 15 odstotkov znižal ceno električne energije za obdobje treh mesecev. Za povprečnega odjemalca GEN-I je tako račun skupaj nižji za skoraj 30 odstotkov, so sporočili. 

 
GEN-I primerjava popustov za različne uporabnike. FOTO: S. N.
GEN-I primerjava popustov za različne uporabnike. FOTO: S. N.

Energetika Ljubljana znižala ceno elektrike in plina

Za člane kluba zvestobe Zvestoba ogreva (še vedno lahko postanete člani) je omogočila nižjo ceno plina. Ta je od rednega cenika nižja za kar 20 odstotkov. V času izrednih razmer, zaradi katerih mora biti velika večina prebivalcev doma, bo prihranek občuten pri strošku za ogrevanje, saj imamo namesto pomladi spet zimo, kakor tudi pri porabi plina za kuhanje. Hkrati je Energetika Ljubljana za 10 odstotkov znižala ceno zemeljskega plina tudi vsem ostalim odjemalcem, ki so na rednem ceniku in niso člani kluba. Znižana cena velja do vključno maja oziroma do konca izrednih razmer.
 

Pri Energiji plus cenejša elektrika in zemeljski plin

Energija plus je od marca do maja 2020 za gospodinjstva in male poslovne kupce znižala cene elektrike za 5 odstotkov in cene zemeljskega plina za 30 odstotkov ter pripisala 500 točk v lojalnosti program Moj Plus. Dodajajo: »Napovedano znižanje cene električne energije predstavlja pri povprečnem kupcu na osnovnem paketu 2,4 odstotka nižje stroške položnic za električno energijo. Ob že sprejetih ukrepih države pa bo skupaj račun za gospodinjstva tako nižji za 27 odstotkov.«  

Za zemeljski plin so za svoje kupce zagotovili popust v višini kar 30 odstotkov na obstoječe cene in velja za mesece marec, april in maj 2020. Znižanje predstavlja pri povprečnem kupcu na osnovnem paketu 17,2 odstotka nižje stroške položnic za zemeljski plin, so sporočili.


Petrol – nič dodatnega znižanja, le točke zvestobe

»Država je za enkrat sprejela zgolj odlok o znižanju cene električne energije z odpovedjo določenih davčnih obremenitev, ki nam jih posreduje Sodo, ta pa bo skladno z odlokom spremenil omenjene postavke na vrednost nič. Vpliv odloka se bo poznal za dobavo v mesecu marcu, ki jo bodo kupci dobili obračunano na položnici v mesecu aprilu. Razpon je zaradi različnega odjema lahko velik. Ker cenimo, da se tudi v teh časih za svoje potrebe stranke obračajo na nas, jih bomo do konca maja za zvestobo nagradili z dvojnimi ugodnostmi. Vsi člani Petrol kluba bodo tako do 31. maja za vsak evro nakupa namesto ene dobili kar dve Zlati točki,« so sporočili.
Primer položnice za zemeljski plin Petrola. FOTO: S. N.
Primer položnice za zemeljski plin Petrola. FOTO: S. N.

Elektro Gorenjska, Celje, Maribor, Primorska

Popust iz naslova vladne uredbe je razviden z njihove spletne strani. 
 

Kako je pri vas? So položnice za elektriko in ogrevanje take, kot ste pričakovali? 

 

Primer položnice za marec. FOTO: S. N.
Primer položnice za marec. FOTO: S. N.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije