DVORNI ASTRONOM

Mengšan na kitajskem dvoru

Obcestno naselje na zahodnem koncu Kamniškobistriške ravnine ni bilo znano le po prevozništvu in slamnikarstvu, marveč tudi po drugih obrteh; v Mengšu se je rodil tudi misijonar Avguštin Hallerstein.
Fotografija: Veliki Mengeš okrog leta 1910 na razglednici, ki je bila odposlana na Dunaj: desno je Jenčičeva, levo Kančeva hiša, v sredini pa gasilski dom s stolpom.
Odpri galerijo
Veliki Mengeš okrog leta 1910 na razglednici, ki je bila odposlana na Dunaj: desno je Jenčičeva, levo Kančeva hiša, v sredini pa gasilski dom s stolpom.

Obcestno naselje na zahodnem koncu Kamniškobistriške ravnine ni bilo znano le po prevozništvu in slamnikarstvu, marveč tudi po drugih obrteh: usnjarstvu, mizarstvu, kamnoseštvu, ključavničarstvu, kolarstvu, pivovarstvu, opekarstvu in žagarstvu.
Na posnetku, ki ga je ljubljanski fotograf Franc Kunc napravil v začetku prejšnjega stoletja v Velikem Mengšu, sta se znašli tudi Jenčičeva (na desni strani ceste proti Kamniku oziroma današnjega Glavnega trga) in Kančeva hiša (na nasprotni strani). V prvi je živel opekarnar Milan Jenčič, ki je proizvajal opeko za zidavo, strešnike, tlakovce za peči idr., v drugi pa Alojzij Kanc, lastnik parne žage, ki je izdelovala različne pode ter stavbni in mizarski les. Sredi fotografije, na kraju, kjer zdaj trg preide v Slovensko cesto, vidimo stolp na gasilskem domu, na katerem je bila nameščena tudi električna sirena.

Prostovoljna požarna obramba oziroma Prostovoljno gasilsko društvo Mengeš je bilo na pobudo graščaka Mihaela Stareta ustanovljeno 30. junija 1890, potem ko so njegova pravila (službeni red) poleg župana Janeza Levca podpisali tudi občinski odborniki, ki so bili večinoma gasilci; med ustanovitelji je bilo sicer največ obrtnikov. Takratne brizgalne na ročni pogon je moralo poganjati osem odraslih moških, zato so jim ob večjih požarih priskočili na pomoč tudi orožniki. Mengeški gasilci so prvo prevozno motorno brizgalno kupili leta 1928 in nato nenehno posodabljali svojo tehnično opremo, ob stoletnici društva pa so s krajevnim samoprispevkom na križišču Grobeljske ceste in Zavrti zgradili še nov gasilski dom. V Mengšu se je rodil astronom, matematik in misijonar Avguštin Hallerstein (1703–1774), ki je v Ljubljani študiral filozofijo, v Gradcu in na Dunaju matematiko in astronomijo. Najprej je poučeval v jezuitskem redu, nakar je 1735. odšel za misijonarja na Kitajsko. Na dvoru v Pekingu je bil predstojnik matematičnega kolegija, v katerega je spadala tudi astronomija. Postal je dvorni astronom in bil povzdignjen v mandarina. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije