OGNJENA OBLETNICA

Melanijin kip v ognju

Objavljeno 07. julij 2020 10.36 | Posodobljeno 07. julij 2020 10.36 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Na prvo obletnico postavitve lesenega kipa na Rožnem neznanci uresničili grožnje, da ga bodo zažgali. Izdelal ga je Aleš Župevc - Maxi na pobudo ameriškega umetnika Brada Downeyja.

Postavili so ga 5. julija lani. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
V nedeljo je minilo natanko eno leto, kar je bil na pobudo ameriškega umetnika Brada Downeyja ob reki Savi postavljen kip Melanie Trump, ki ga je sklesal oziroma z motorko obdelal domačin Aleš Župevc - Maxi. Leseni kip Melanije v naravni velikosti, prva javna skulptura, posvečena ameriški prvi dami oziroma sevniški rojakinji, naj bi predstavljal Melanio na dan, ko je v modri obleki ponosno stala zraven svojega moža Donalda, ko je prisegal kot predsednik. Petega julija lani se je ob Melanii na Rožnem zbralo vesoljno občestvo, pil se je šampanjec, umetnik Downey pa je rezal torto Melanija, ki jo od Donaldove izvolitve pečejo sevniški gostinci.

Številni komentarji

image
Ni zgorel v celoti, je pa zelo poškodovan. FOTO: PGE Krško
Melania, ki je bila kot v posmeh Sevničanom postavljena v sosednjo, krško občino, ozirala pa se je vendarle proti svoji rodni Sevnici, je bila ves čas deležna številnih komentarjev. Od tega, da gre za sramoto, ki se niti najmanj ne spogleduje z umetnostjo, pa do tega, da bolj spominja na Smrketo iz znamenite risanke o Smrkcih. Kljub številnim pripombam na račun kipa so ljudje pogosto romali k Savi in Melanii. Vmes so domačini celo pokosili koprive, da je bilo romanje lažje. Izpostavljena soncu in dežju je Melanijina modra obleka že nekoliko obledela, zato so jo prenovili.

Vmes so domačini celo očistil koprive, da je bilo romanje lažje.

Komentarji niti po letu dni niso ponehali in nekateri so grozili, da bodo nekega dne kip zažgali. To se je v nedeljo, natanko na prvo obletnico slavnostne otvoritve kipa, res zgodilo. Namesto da bi prižgali prvo svečko na torti, je Melania zagorela. Z regijskega centra za obveščanje so med rednimi dnevnimi dogodki poročali, da so gasilci Poklicne gasilske enote Krško v nedeljo zjutraj na Rožnem gasili kip, ki je bil v požaru poškodovan, ni pa v celoti zgorel. Včeraj je s skorša izginila ožgana Melania, verjetno jo je avtor odpeljal na plastično operacijo. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da so bili o dogodku obveščeni, izdelovalec kipa pa lahko poda predlog za pregon.
Deli s prijatelji