ZAHVALNO PISMO

Melania se je zahvalila za fotelj

Objavljeno 07. februar 2020 13.36 | Posodobljeno 07. februar 2020 13.36 | Piše: Drago Perko

Mokronoški M TOM decembra v Belo hišo poslal tudi knjigo o lepotah. Slovenije Iz ZDA je pred nekaj dnevi prispelo zahvalno pismo.

Direktor Damjan Burger
Posel ni le delo v delavnici, ampak tudi to, da znaš unovčiti in prodati to, kar delaš. V podjetju M TOM v Mokronogu to znajo, njihovo oblazinjeno pohištvo ima veliko kupcev, minuli mesec pa so poskrbeli za odmevno mednarodno akcijo, v Belo hišo, na naslov prve dame ZDA Melanie Trump, so poslali posebno darilo. Zdaj je jasno, da je našlo dom v Washingtonu, nazaj je namreč prišla zahvala.
 

Začelo se je s knjigo


Pojdimo po vrsti. V podjetju iz Dolenjske so pomagali pri izdaji knjige Slovenija, biser narave. V njej je našla prostor tudi občina Sevnica, ki meji na občino Mokronog-Trebelno, v kateri ima sedež M TOM. Direktor slednjega Damjan Burger se je odločil, da lično knjigo pošljejo prvi dami ZDA, ki je pač odraščala v Sevnici. A dodali so ji še nekaj iz svoje stroke, saj so ravno tedaj razvili nekaj novega, svežega – fotelj Mojca.

image
DRAGO PERKO Začelo se je s knjigo. FOTO: Drago Perko

»Gre za trajnostne izdelke, katerih značilnost je, da imajo čim več masivnega lesa, da so impregnirani, da je čim manj dodelave, saj imajo le tako nizek ogljični odtis. Staro smo poskušali narediti moderno in dodati ekologijo, eleganco in kakovost,« o novincu iz delavnice spoštljivo govori direktor Burger. Da je fotelj pravi, sta poskrbela oblikovalska mojstra, brata Igor in Matej Kadunc.

Veseli smo, da je sprejela funkcionalen nov izdelek pod št. 001 kot prva dama ZDA slovenskih korenin.

S pomočjo ministrstva za zunanje zadeve je podjetje iz Mokronoga stopilo v stik z Ameriko in Belo hišo, da je dala zeleno luč (vnaprej so hoteli vedeti, kaj jim bodo poslali, to so pač ustaljeni protokoli). Velik paket za Melanio Trump je iz Slovenije odletel 6. decembra. Moderna tehnika omogoča totalno sledljivost, zato je bilo 13. decembra jasno – prišel je na cilj.
 

Iz recikliranih plastenk


Pred dnevi pa je prek ministrstva za zunanje zadeve prišla zahvala iz Bele hiše in hkrati potrditev, da je Trumpova sprejela darilo. »Veseli smo, da je sprejela funkcionalen nov izdelek pod št. 001 kot prva dama ZDA slovenskih korenin,« pove Burger, ki ne skriva, da ga je presenetilo, da je njihovo obdarovanje prve dame ZDA naletelo na tak medijski odziv. »Najprej je bila ideja poslati knjigo, v kateri so predstavljene skrite znamenitosti naše države. Dodali smo fotelj, ker je časovno sovpadal. Da bo to tako medijsko odmevno, nismo pričakovali. Naš cilj je bil poslati ji iz njene rojstne države nekaj za spomin z uporabno vrednostjo,« je povedal sogovornik, prepričan, da ima večina Slovencev spoštljiv odnos do Melanie Trump.

6. decembra lani so stol naložili na letalo.

V Mokronogu še naprej kujejo načrte, v fazi izdelave je podoben fotelj prototip, za katerega bodo uporabili material (tkanino) iz recikliranih plastičnih plastenk. »To niso več trendi, ampak kar obveze, če želimo skrbeti za naravo in zanamce,« sklenejo v Mokronogu.
 
Deli s prijatelji