ŽETALE

Medved zašel v Haloze, presenečeni lovec ga je ustrelil

Na tem področju medveda ne pomnijo.
Fotografija: Ustreljeni žetalski medved. FOTO: LD Žetale
Odpri galerijo
Ustreljeni žetalski medved. FOTO: LD Žetale

V noči na sredo je v bližini naselja Čermožiše v občini Žetale tik ob hrvaški meji lovec ustrelil okoli tri leta starega medveda. V Lovski družini Žetale ne pomnijo, da bi se na tem območju kdaj znašel rjavi medved. Predsednik lovske družine Silvo Korez je dejal, da je popolnoma nepredstavljivo, da je bil medved na njihovem območju. O tem je že v sredo na spletu poročal Štajerski tednik. 

Predsednik ptujsko-ormoške Zveze lovskih društev Srečko F. Krope je za Večer dejal, da je Lovska družina Žetale o dogodku uradno obvestila tako lovsko inšpekcijo kot tudi pristojno območno enoto Zavoda za gozdove Slovenije. Kaj več bodo o odstrela medveda povedali po razjasnitvi vseh okoliščin. Po neuradnih podatkih Štajerskega tednika je v bližnjem Džurmancu na Hrvaškem avto zadel še enega medveda, ki pa ga še niso našli. Ranjen medved je za okolico zelo nevaren, zato pristojni opozarjajo na previdnost.

Na področjih, kjer jih ljudje niso vajeni

V zadnjih tednih se medvedi pojavljajo na območjih, kjer jih ljudje niso vajeni. Konec marca so denimo medveda opazili na območju Uršlje gore, kasneje tudi na območju Pohorja in Kozjaka, pa tudi na območju Petrovč, Radeč in Lipoglava.

Kot je spomladi za STA pojasnil profesor za ekologijo in upravljanje prostoživečih živali z oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Klemen Jerina, je lansko leto pri nas izstopalo po obrodu bukve, bukovega žira, ki je priljubljena hrana medveda in eden ključnih prehranskih virov v jesensko-zimskem času in celo do zgodaj pomladi v letu po obrodu.
image_alt
Lovci svarijo pred medvedom, posnele so ga kamere

V letih, ko je obrod močan, se medvedi pomaknejo v sestoje z bukvijo in tam dolgo ostanejo, zmanjša se tudi pogostost konfliktov med človekom in medvedom. Tako je verjetno tudi zaradi obilnega obroda bukve bilo lani v Sloveniji manj konfliktov v primerjavi s predhodnim letom. Za letos strokovnjaki pričakujejo ponovno rast števila konfliktov.

Srečanja med človekom in medvedom v naravi so sicer redka, saj je medved previdna žival, ki človeka praviloma dojema kot nevarnost in se mu izogiba. Strokovnjaki vsem obiskovalcem narave, ki se gibljejo na območju prisotnosti medveda, svetujejo, da se držijo nekaterih priporočil. Med drugim naj pri sprehodu v naravi opozarjajo na svojo prisotnost in naj imajo pse na povodcih.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas