KORONAKRIZA

Mega zakona še ni, vlada bo nadaljevala z usklajevanji

Vlada bo o mega zakonu za pomoč ob epidemiji razpravljala še v soboto.
Fotografija: Vladna usklajevanja glede mega zakona še potekajo. Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Vladna usklajevanja glede mega zakona še potekajo. Foto: Jure Eržen/delo

Število okuženih in mrtvih zaradi novega koronavirusa v Sloveniji se je povečalo. O smrtnih žrtvah sars-cov-2 poročajo iz dveh domov za ostarele.
 
21.20 Vlada bo o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. mega zakonu, odločala šele v soboto, in ne že danes. Danes so se z zakonskim besedilom seznanili, zaradi njegove obsežnosti pa bodo usklajevanja nadaljevali še v soboto. Premier Janez Janša sicer želi, da bi DZ zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj.

Vlada je smernice za pripravo ukrepov, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja, predstavila v začetku tedna. Obravnava in tudi odločanje o predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije koronavirusa za državljane in gospodarstvo na vladi je bilo predvideno za nocoj, a bodo zaradi njegove obsežnosti usklajevanja nadaljevali še v soboto.
20.21 Slovenija je za nabavo 326 ventilatorjev plačala predujem v višini skoraj 11 milijonov evrov, predplačilo pa je bilo zavarovano z bančnimi garancijami, so za Televizijo Slovenija zatrdili na gospodarskem ministrstvu. Medtem je skupina za vrednotenje ponudb pregledala čez 450 različnih vlog, od katerih jih je skozi prvo fazo postopka prišlo devet.

19.54 Po poročanju TV Slovenija je prišlo do okužbe s koronavirusom na nekdanjem mejnem prehodu Dolga vas, kjer zdaj delujeta policijska postaja za izravnalne ukrepe in center za sodelovanje varnostnih organov, v katerem skupaj delajo policisti iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Med tremi okuženimi naj bi bil tudi policist iz Slovenije.

18.33 Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je na videokonferenci danes mlade opozoril pred »nonšalantnim in brezbrižnim obnašanjem« v zvezi z novim koronavirusom. »Med našimi kritično bolnimi so tudi mlajše osebe, zato apel vsem: bolezen ne izbira,« je poudaril. Na infekcijski kliniki je sicer prostih še 14 postelj za intenzivno nego.

Trenutno je sicer zasedenih 10 postelj v enoti intenzivne terapije na prvem oddelku infekcijske klinike, v skladu z načrtom bodo najprej popolnili drugo enoto s 16 posteljami, šele nato pa obravnavo bolnikov s koronavirusno boleznijo razširili na naslednje enote, kjer je na voljo še dodatnih 16 postelj intenzivne terapije. »Če bodo popolnjene tudi te, bomo na infekcijski kliniki odprli še 12 postelj intenzivne terapije.«


17.09
 V Avstriji so do 15. ure potrdili 7399 primerov okužbe z novim koronavirusom, 58 ljudi je umrlo.
 
16.17 V Domu starejših občanov Metlika so v sredo dodatne brise odvzeli 27 stanovalcem, pozitivih na okužbo z novim koronavirusom pa je bilo 18 brisov. Z zdravljenja v bolnišnici so se vrnili trije, med zdravljenjem v bolnišnici so za posledicami okužbe umrli štirje stanovalci, eden pa v domu, so zapisali na spletni strani.

15.14 V Domu starejših občanov Metlika so v sredo dodatne brise odvzeli 27 stanovalcem, pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom pa je bilo 18 brisov. Z zdravljenja v bolnišnici so se vrnili trije, med zdravljenjem v bolnišnici so za posledicami okužbe umrli štirje stanovalci, so zapisali na spletni strani.

14.49 V Španiji je v enem dnevu zaradi koronavirusa umrlo 769 ljudi, kar je največ v tej državi.

14.36 V UKC Maribor, kjer je prišlo do vdora virusa v t. i. belo območje, imajo skupaj hospitaliziranih 28 pacientov, od tega je šest pacientov intubiranih (respirator) in v intenzivni enoti. Trenutno je 93 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov). Gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje, so sporočili na twitterju. Nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi niso zaznali.

Do 12. ure devet potrjenih žrtev

14.01 Bili smo obveščeni o tretji smrtni žrtvi zaradi koronavirusne bolezni 19 med stanovalci doma upokojencev, so sporočili iz občine Šmarje pri Jelšah. Bolnica je sicer umrla v bolnišnici. Svojcem so izrekli sožalje in pojasnili, da je v njihovem domu upokojencev z novim koronavirusom okuženih 39 stanovalcev in sedem zaposlenih.

V celjski bolnišnici sta v četrtek in danes umrla oskrbovanca Doma starejših občanov Šmarje pri Jelšah, na Kliniki Golnik pa je danes umrla ena oseba. Po navedbah Ukoma gre za starejše osebe s pridruženimi boleznimi. Dom starejših občanov Metlika je na svoji spletni strani zapisal, da so med zdravljenjem v bolnišnici za posledicami koronavirusa umrli štirje njihovi stanovalci. Štirje naj bi tako bili iz doma Šmarje pri Jelšah, umrl pa je tudi 67-letnik, ki je imel več pridruženih bolezni.

12.37 Okužbo s sars-cov-2 so potrdili tudi pri britanskem premierju Borisu Johnsonu. Okužen je tudi zdravstveni minister Matt Hancock.

12.11 V Sloveniji je doslej (podatki so do 12. ure) za koronavirusno boleznijo umrlo devet ljudi, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje. Danes o smrtih poročajo iz Šmarja pri Jelšah in z Golnika. V četrtek je bilo potrjenih šest smrti zaradi koronavirusa.

12.01 Samo v četrtek je bilo potrjenih 70 novih okužb s koronavirusom, testirali so jih 1075. Gre za najvišje dnevno povečanje števila potrjenih okužb, doslej je bilo najvišje povišanje za 50. Skupaj je tako v Sloveniji potrjenih že 632 primerov okužbe.




Dogajanje, povezano z epidemijo novega koronavirusa, spremljamo iz minute v minuto:


11.31 »Po moji oceni 17. aprila še ne bodo izpolnjeni pogoji, da bi se otroci lahko vrnili v vrtce,« je dejal Jelko Kacin. Treba se je pripraviti na daljše časovne obdobje, je prepričan. Ob tem dodaja, da če bo epidemija izzvenela v prihodnjih 14 dneh, se bomo lahko pripravljali na kolikor toliko normalno življenje. Delež otrok, ki obolevajo zaradi bolezni dihal, se je v tem obdobju zmanjšal na eno petino normalnega obsega, je izpostavil, zato verjetno vrtci ne bodo prva ustanova, ki jo bodo odprli. 

11.29 »Denar od donacij bo šel za zdravnike, negovalke, patronažne službe in ti so naši prvi branilci pred koronavirusom,« je javnosti pojasnil Andrej Šter z zunanjega ministrstva.

11.23 Hotela v Velenju država še ni plačala – družba Hisense Velenje ji bo izstavila račun. Kacin pravi, da ko ga bodo imeli, se bodo o tem pogovarjali. »Mi predvsem rešujemo Slovence iz tujine, koliko nas bo to stalo, bomo govorili kasneje. Pozivamo svojce teh ljudi, ki smo jih na državne stroške reševali, da donirajo na račun, ki smo ga omenili.«

11.22 Kaj pa upor v Velenju in upor lokalne skupnosti? »Razburjenje lokalne skupnosti ni na mestu, pravi Kacin in dodaja, da nihče ni pozitiven. In ravno zato bodo v karanteni, saj lahko še kdo postane pozitiven.« Pojasnil je, da bodo vsi potniki zato za čas karantene ločeni v svoji sobi. ​Še enkrat je poudaril, da gre za osamitev, napovedal pa je še, da bodo vsi iz Španije v prihodnje prav tako v osamitvi.



11.20 Kdo skrbi za te, ki so v karanteni? »Zagotovo ne dela hotelsko osebje, ker je hotel zaprt,« odgovarja Šter. Oskrbo zagotavlja civilna zaščita. Koga nagovori, pa je odvisno od lokacije do lokacije, dodaja. Glede izbora lokacije, je Šter dejal, da je to ponudba, ki so jo prejeli od skupine Hisense in je bila zelo dobro izhodišče za nadaljnje ravnanje.

Jutri v Slovenijo prihaja nova skupina ljudi. Po besedah Štera bo v skupini 40 do 45 slovenskih državljanov, bodo pa tudi drugi državljani.

11.16 Popoldanske novinarske konference, kot smo jih vajeni na temo koronavirusne bolezni  in ukrepov, danes ne bo. Bo pa jutri, je pojasnil Kacin (zaradi vladnih obveznosti). Predvidoma bo tam tudi premier Janša, ki bo lahko povedal več o odločitvah vlade.

Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
11.12
Kacin pravi, da Velenje ni prvo mesto, ki bo imelo karanteno na svojem območju. Zahvalil se je za solidarnost in pozval še druge, ki bi mogli pomagati tako kot Hisense.

11.10 Jutri pride iz Madrida novo letalo. Poleg Slovencev bo na njem tudi nekaj skupin drugih državljanov. Slovenijo bodo lahko zapustili, vendar pod pogojem, da ne delajo postankov v Sloveniji.

11.08 Šter prosi starše in sorodnike, da se prepričajo, da je z njihovimi bližnjimi vse v redu. Sam je oče in najraje objame svoji dve hčeri in ju posadi ob sebe na kavč. Če bi se teh 50 oseb, ki so se včeraj vrnile iz Madrida, razšlo, bi morda imeli v Sloveniji nekaj novih žarišč. Vsi skupaj, ko skrbimo za lastne zdravje, skrbimo tudi za okolje in druge.

11.04 Iz Madrida je prispelo letalo malo čez polnoč, je pojasnil Šter. Večinoma so to Slovenci, živeči v Španiji. Najprej so ti želeli ostati tam, ker so se zavedali, da so potencialno kužni in niso želeli okužiti drugih. »Gre za študente, poslovneže, športnike,« je pojasnil. A razmere v Španiji so se drastično poslabšale. »Razmere glede bolezni so hude, ne samo v prestolnici, ampak tudi drugje,« je nadaljeval in dodal, da so jim ponovno ponudili možnost odhoda v Slovenijo. Pred odhodom so bili seznanjeni, da bodo šli najprej v 14-dnevno karanteno.

Kakšen je hotel Paka v Velenju? Šter pojasnjuje: »Bivanje v hotelu je pospremljeno z dostojnim standardom, strežba v hotelu pa je prilagojena razmeram v karanteni.« Z osebami, ki so v karanteni, ne bo nihče prišel v kontakt. Postreženi so pred vrata, pozvonijo in osebje odide. Osebe v karanteni niso za zaklenjenimi vrati, imajo pa tudi možnost komunikacije z modernimi komunikacijskimi napravami.

11.00 14-dnevna karantena za prispele v Slovenijo iz tujine včeraj (Španija). Preživeli jo bodo v hotelu Paka v Velenju. To je omogočila družba Hisense. Do danes je izdanih že 445 karantenskih odločb. Prav vsi potniki iz Španije se bodo odpeljali v karanteno.

10.52 Ob 11. uri bosta pred medije stopila Andrej Šter in Jelko Kacin.

7.28 Vlada je že odprla poseben transakcijski račun, na katerega lahko vsi zainteresirani nakažejo sredstva za odpravo posledic epidemije novega koronavirusa. Zbrana sredstva se bodo porabljala v okviru proračunske rezerve, vlada pa bo o njihovi porabi mesečno poročala DZ, so sporočili s finančnega ministrstva.

Številka računa, na katerega lahko donatorji nakažejo sredstva za odpravo posledic epidemije, je: SI56 011006300109972. Namen nakazila je COVID-19, koda namena CHAR. Sklic za pravne osebe je 18 10995-7300000-16115020, za fizične osebe pa 18 10995-7301006-16115020.

7.24 Mednarodna matura, ki bi morala potekati med 30. aprilom in 22. majem, je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedana. Dokončne odločitve glede splošne mature v Sloveniji, ki bi se morala začeti 5. maja s pisanjem eseja v maternem jeziku, še ni.

7.23 S sestankoma s poslanci LMŠ in SD bo notranji minister Aleš Hojs danes sklenil posvetovanja o morebitni aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, da bi vojski podelili nekatera policijska pooblastila. Dosedanji odzivi iz opozicije ne obetajo zadostne podpore ukrepu, a je ob dodatnih pojasnilih ali ob zaostritvi razmer nekateri ne izključujejo.

7.21 Janša je sodeloval na videokonferenci Evropskega sveta, ki jo je sklical njegov predsednik Charles Michel. Voditelji vlad in držav članic ter institucij EU so razpravljali o situaciji in ukrepih v zvezi z epidemijo koronavirusne bolezni. »Razsežnosti krize so resnično velike in imajo lahko velike in usodne učinke na koherentnost EU ter ekonomske in monetarne unije. Glede na izredne okoliščine je Slovenija podprla pobudo za skupni dolžniški inštrument,« je izpostavil Janša. Voditelji so evroskupino povabili, da v roku dveh tednov predstavi predloge odziva, ki naj bodo ustrezni naravi tega izziva brez primere.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije