SLOVESNOST

Med vojno za Slovenijo padel med fotografiranjem

Slovesnost ob 28. obletnici prve civilne žrtve vojne za Slovenijo.
Fotografija: Janez Svetina je bil priznani psiholog, svetovni popotnik in mislec. FOTO: Knjižnica A. T. Linharta Radovljica
Odpri galerijo
Janez Svetina je bil priznani psiholog, svetovni popotnik in mislec. FOTO: Knjižnica A. T. Linharta Radovljica

GORNJA RADGONA – Pri spominskem znamenju v Partizanski ulici v Gornji Radgoni je potekala krajša spominska slovesnost, posvečena 28. obletnici smrti prve slovenske civilne žrtve – psihologa, svetovnega popotnika, misleca, prevajalca, predavatelja, poznavalca indijske duhovnosti in svetovne književnosti Janeza Svetine, doma z Bleda, rojen je bil 26. decembra 1941, ustreljen pa 28. junija 1991 ob 11.38 prav na kraju, kjer stoji spominska plošča. Psiholog Svetina je dan pred smrtjo predaval v OŠ Gornja Radgona, umrl pa je potem, ko je poskušal fotografirati gorečo kolono vozil JLA, ki je prodirala proti radgonskemu mejnemu prehodu.
Padel je med prodiranjem tankovske kolone proti mejnemu prehodu. FOTO: Jože Pojbič
Padel je med prodiranjem tankovske kolone proti mejnemu prehodu. FOTO: Jože Pojbič

Po kratkem orisu njegovega življenja in dela so predstavniki veteranskih združenj Dušan Zagorc, Janko Kuzmič, Matjaž Perša, Dani Mauko (OZ VVS) in Stanko Sakovič (PVD Sever) ter častni občan občine Gornja Radgona Vinko Rous prižgali svečke v spomin na neizpeto pesem Janezovega življenja, prižgali pa so tudi svečo veteranskega združenja z Gorenjskega, od koder je izviral. Vsi skupaj so se z minuto molka še enkrat poklonili spominu na velikega človeka in na prvo civilno žrtev vojne za Slovenijo.


Leta 1992 so na zgradbi v bližini radgonske občine, kjer je bil Svetina ustreljen, v spomin nanj vzidali spominsko ploščo. Ob njej se vsako leto 28. junija poklonijo njegovemu spominu in mu prižgejo sveče. Franc Balantič, nekdanji obveščevalec teritorialne obrambe, je videl, kako je umrl pod streli iz oklepnika JLA: "Odmaknil se je iz gruče, ki je opazovala napredovanje jugoslovanske kolone. Stopil je na ulico in dvignil fotoaparat, ko so ga pokosili rafali iz mitraljeza." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije