TEGA NI PRIČAKOVAL

Med pospravljanjem skednja naletel na nevarno najdbo (FOTO)

Objavljeno 27. junij 2020 09.17 | Posodobljeno 27. junij 2020 09.25 | Piše: N. Č.

Na Zgornjem Jezerskem našli ročno bombo angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje
Na Zgornjem Jezerskem so lastniki starejšega kmetijsko-gospodarskega poslopja med čiščenjem ob lesenem opažu  našli staro, še neeksplodirano strelivo.

Uprava za zaščito in reševanje poroča, da so bile med strelivom ročne bombe angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne, poleg njih pa 64 kosov pehotnega streliva različnih kalibrov.

Občan je o najdi obvestil policiste, ki so kraj zavarovali, postopek uničenja pa sta prevzela strokovnjaka civilne zaščite za neeksplodirana ubojna sredstva, ki sta nevarne najdbe uničila v bližini kraja samega. Na kraj sta z intervencijskim vozilom enote pripeljala tudi manjšo intervencijsko količino eksploziva za uspešno razstrelitev.

image
Intervencije v letu 2019. FOTO: URSZR, posnetek zaslona


Policisti ob tem opozarjajo, da se najdenega eksploziva, streliva ali pirotehničnih sredstev nikoli ne dotikate, najdbo pa prijavite na interventno številko 112 ali 113. Ob tem so pri upravi za zaščito in reševanje še posebej pohvalili ravnanje najditelja z Zgornjega Jezerskega, ki je ob najdbi ostal miren ter ravnal odgovorno in pravilno.

image
FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje


Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi posredujejo skoraj vsak dan. Statistika za obdobje 2005–2019 kaže, da na dan odstranijo 26,90 kosa teh sredstev v skupni teži 24 kilogramov.

image
FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje


Največ intervencij, predvsem na območju Severnoprimorske in Osrednjeslovenske regije, je spomladi, ko se začnejo gradbena dela in kmetovanje, pri katerih ljudje največkrat naletijo na neeksplodirana sredstva.

image
Na Zgornjem Jezerskem je občan našel staro strelivo. FOTO: posnetek zaslona
Deli s prijatelji