PODPREDSEDNIK EP

Matjažu Nemcu ni uspelo pri kandidaturi

Politična skupina socialistov in demokratov je izbrala novega kandidata za mesto podpredsednika evropskega parlamenta.
Fotografija: Matjaž Nemec. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Matjaž Nemec. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Politična skupina socialistov in demokratov (S&D) je danes za kandidata za mesto podpredsednika Evropskega parlamenta izbrala Luksemburžana Marca Angela. Za kandidaturo se je potegoval tudi Matjaž Nemec. Novega podpredsednika bo parlament izbiral prihodnji teden, potem ko je zaradi domnevne vpletenosti v korupcijo odstavil Grkinjo Evo Kaili.

»Marc Angel je naš kandidat za podpredsednika Evropskega parlamenta za vodenje potrebnih reform za boj proti korupciji in vmešavanju ter da bi ljudi postavili v središče naših politik,« je skupina S&D zapisala na Twitterju.

Med skupno sedmimi kandidati je bil tudi evropski poslanec iz Slovenije Matjaž Nemec. Kot je zapisal v izjavi, ki so jo za STA posredovali iz njegove pisarne, se je za kandidaturo odločil po pogovorih s kolegi in kolegicami iz stranke Socialnih demokratov ter kolegi iz S&D, ki so mu izkazali veliko zaupanje že s tem, ko so mu dali odgovornost za opravljanje odgovornih nalog znotraj S&D in Evropskega parlamenta.

»Zdi se mi pomembno, da slovenski politiki, ki delujemo na evropskem parketu, pokažemo, da ima Slovenija ambicije, znanje in potrebne izkušnje za zasedanje najbolj odgovornih mest v EU. Tudi s to mojo kandidaturo smo v EU še v večji meri prepoznani kot država, ki postavlja in ne samo sledi politikam EU ter je trden branik evropskih vrednot,« je še povedal.

Kot so pojasnili v njegovi pisarni, se je sedmerica kandidatov, med katerimi so bili še evropski poslanci in poslanke iz Francije, Finske, Romunije, Litve in Bolgarije, danes dopoldne predstavila poslanski skupini S&D. Angel je bil izbran v tretjem krogu glasovanja, v katerem je premagal Romuna Victorja Negrescuja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije