PCT, kot je načrtovala stroka." />
STALIŠČA STROKOVNE SKUPINE

Mateja Logar razkrila, v čem se stroka z vlado ne strinja

Vlada z zadnjim odlokom nekoliko hitreje razširila pogoj PCT, kot je načrtovala stroka.
Fotografija: Mateja Logar. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Mateja Logar. FOTO: Igor Mali

Vodja svetovalne skupine za covid 19 Mateja Logar je v današnjem pogovoru za Val202 pojasnila, da je vlada z zadnjim odlokom nekoliko hitreje razširila pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT), kot ga je sprva predlagala svetovalna skupina. Še vedno pa se z vlado razhajajo pri veljavnosti hitrih testov.

Razhajanje pri veljavnosti hitrih testov

Svetovalna skupina že nekaj mesecev namreč zagovarja stališče, da bi morala biti veljavnost hitrih antigenskih testov poenotena na 48 ur ne glede na to, ali je bil opravljen pri izvajalcu ali uporabniku storitev. Po trenutni veljavi pa takšen test velja za izvajalce en teden, za uporabnike pa 48 ur.

image_alt
Za zaposlene v javni upravi kmalu le pogoja P in C?


Logarjeva je opozorila, da pri testih za samotestiranje in hitrih antigenskih testih ne gre za enak hitri test, saj se s testi za samotestiranje s testirno palčko seže dva centimetra v nosnico, medtem ko se za hitri antigenski test jemlje bris iz nosnega dela žrela.

Številne nelogične situacije

Priznala je, da v praksi prihaja do določenih nelogičnosti: učiteljica je lahko dopoldne v stiku z učenci na podlagi negativnega izvida s samotestiranjem, popoldne pa na podlagi istega ne more biti v stiku z istim učencem v knjižnici. A kot opozarja Logarjeva, »gre za to, da se je treba odločiti, kaj smo pripravljeni narediti za veselje in kaj je treba narediti«.

image_alt
Od srede veljajo nova PCT-pravila. Kdo vse jih mora izpolnjevati?


Za opravljanje dela na delovnem mestu potrebujemo negativni izvid testa, ki ga mora zagotoviti delodajalec. Medtem pa delodajalec ni dolžan zagotoviti testa, na podlagi katerega je mogoče izdati QR-kodo, je pojasnila.

Potrdila je, da glede na odlok lahko odrasli brez PCT spremljajo otroka pri zdravniku, medtem ko sami brez PCT ne morejo biti v tej zdravstveni ustanovi.

 

Sicer pa je dodala, da za izpolnjevanje PCT-pogojev posamezniku ni treba nujno plačevati 12 evrov na test, saj se še vedno lahko vsi starejši od 12 let cepijo proti covidu 19, kar pa je brezplačno. Tisti, ki še niso stari 12 let, pa so izvzeti iz nujnosti izpolnjevanja PCT-pogoja.

Namerno prekuževanje?

Na vprašanje, ali jo skrbi, da bi se mladi namerno prekuževali, da se jim ne bi bilo treba cepiti, pa je ocenila, da so mladi bistveno bolj odgovorni, kot si predstavljamo odrasli. Tako je proti covidu 19 cepljenih kar veliko število dijakov in študentov.

image_alt
Cepivo proti covidu 19: ne boste verjeli, koliko smo ga morali vreči v smeti


V pogovoru se je dotaknila tudi okužb z novim koronavirusom pri tistih, ki so se predhodno že cepili proti covidu 19. Opozorila je, da je verjetnost, da se bo cepljena oseba okužila, bistveno manjša kot pri necepljenih. Cepljene v visokem odstotku ščiti tudi pred brezsimptomno okužbo. »Verjetnost, da bo cepljena oseba brezsimptomno prenesla okužbo na drugo osebo, ki je cepljena, je zanemarljivo majhna. Asimptomatske osebe, ki so cepljene, imajo vseeno manjši potencial širjenja kot tiste, ki niso cepljene. Pri cepljenih, preden zbolijo, je koncentracija virusa na sluznici manjša kot pri necepljenih. Ko zbolijo, pa je koncentracija približno enaka,« je pojasnila.

Kot je opozorila, morajo biti tudi cepljeni, ko enkrat zbolijo, odgovorni, da upoštevajo preventivne ukrepe in naj ostanejo doma ter se dogovorijo za testiranje, če se ne počutijo dobro in imajo znake prehlada.

Številni prebolevniki nimajo dokazil

O hospitalizaciji že cepljenih oseb zaradi covida 19 je pojasnila, da gre večinoma za osebe, ki imajo osnovne imunske pomanjkljivosti, so starejši in je njihova zaščita slabša, saj je odgovor na cepljenje pričakovano slabši. Nimajo pa podatkov o tem, koliko prebolevnikov je hospitaliziranih ob ponovni okužbi z novim koronavirusom. Včasih je namreč težko natančno oceniti, ali je oseba že prebolela covid 19, saj nimajo vsi, ki so preboleli, tudi opravljenih PCR-testov. Tako je približno trikrat več zbolelih, kot je bilo potrjenih s testiranjem.

image_alt
Lukanovič zbolel za hudo obliko covida: To se mi zdi žalostno ...


Cepljene osebe, katere družinski član zboli za covidom 19, ne napotijo v karanteno, pač pa mu svetujejo samoopazovanje ter naj se dogovori za testiranje ob najmanjših simptomih. Ni pa smiselno preventivno testiranje za takšne ljudi, če ne kažejo nobenih simptomov, je dodala.

Trenutno se za zagotavljanje sistema PCT pri pogoju cepljenja upošteva, da ima oseba tak status še devet mesecev od polnega cepljenja. Po besedah Logarjeve je na posvetovalni skupini za cepljenje pri Nijz, ali bodo podaljšali veljavnost cepljenja, sicer bo veliko ljudi, ki so bili zgodaj cepljeni, ostalo brez statusa cepljenega, če se ne bodo odločili za tretji odmerek. Pri tem pa je opozorila na raziskave, ki kažejo, da se po osmih mesecih od cepljenja začne koncentracija protiteles zmanjševati.

Izjava ob tretjem odmerku

Podpis pod izjavo ob prejemu tretjega odmerka cepiva, da je prejemnik seznanjen, da tretji odmerek mRNK cepiva proti covidu 19 za zdaj ni registriran za uporabo, je po besedah Logarjeve le formalnost in zahteva proizvajalca, da se seznani posameznika.

»Pri tem ne gre za prelaganje odgovornosti na posameznika, ampak za to, da smo s tem seznanjeni, da je takšno cepljenje zunaj napisanih določil. Kljub vsemu pa obstajajo znanstveni dokazi, da je tak način varen, da se pojavnost neželenih učinkov ne spreminja,« je pojasnila. Tisti, ki so najprej bili cepljeni z vektorskim cepiom, nato pa z mRNK, so sicer imeli nekaj več splošnih težav, kot so povečane bezgavke, utrujenost, bolečine na mestu vboda, ne pa resnih neželenih učinkov.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas