TEŽAVE NA CESTI

Mastne globe za prekrškarje v zimskih razmerah: lahko ste tudi ob tisočaka

Vozila morajo imeti ustrezne pnevmatike in biti očiščena. Če tega ne naredite, vam grozi do 500 evrov kazni, pravni osebi, samostojnemu podjetniku posamezniku ali posamezniku, ki samostojno opravlja dejavnost, pa celo do 1000 evrov.
Fotografija: Ste ga dobro očistili? FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
Ste ga dobro očistili? FOTO: Igor Zaplatil, Delo

Nižine je pobelil sneg. Po trenutnih podatkih ga je v slovenski prestolnici zapadlo 11 centimetrov, medtem ko je v višjih legah poročajo celo o 45 centimetrih. Če se odpravljate na pot, poskrbite, da imate ustrezno opremo. 

Kakšne morajo biti zimske pnevmatike?

»Za motorna vozila do 3500 kg največje dovoljene mase se šteje, da so opremljena z zimsko opremo, če imajo na vseh kolesih nameščene zimske pnevmatike, torej pnevmatike, ki imajo na boku oznako M+S ali simbol snežinke, glavni kanali dezena pnevmatik pa so globoki najmanj 3 mm. Kot alternativa je možna uporaba letnih pnevmatik z enako globino kanalov, če ima voznik v vozilu ustrezne verige,« piše na spletni strani policije.

Poskrbite za dobro preglednost in vidljivost 

Vozilo mora biti ustrezno očiščeno. »V ta namen morajo imeti na vozilu ustrezno očiščena stekla in ogledala. Še pred vožnjo naj preverijo, ali jim brisalci zagotavljajo ustrezno čiščenje in ali imajo v posodi dovolj (ustrezne) tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, ki v mrazu ne bo zmrznila. Dobro je preveriti stanje akumulatorja, delovanje zavor, sistem za dovod zraka v vozilo. Vozniki morajo poskrbeti, da na vozilih ni snega ali ledu, ki bi se med vožnjo lahko raztresal na cesto,« izpostavlja policije.

Če vozilo ni ustrezno očiščeno in greste z njim na pot, vas utegne doleteti globa. FOTO: Jure Eržen, Delo
Če vozilo ni ustrezno očiščeno in greste z njim na pot, vas utegne doleteti globa. FOTO: Jure Eržen, Delo

Predpisane globe zoper kršitve v času zime in zimskih razmer

  • Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.
  • Z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet. Prav tako se kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da na njem ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.
  • Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 1000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.

Vir: Policija.si

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije