INFEKTOLOGINJA

Maske tudi po cepljenju? »Še vedno obstaja možnost, da če smo v stiku z nekom ...«

Pravi, da novi sev ne predstavlja velike genetske spremembe, zato je cepivo učinkovito.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Infektologinja Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) je v informativni oddaji Dnevnik na nacionalni TV Slovenija spregovorila o cepljenju proti covidu-19 in novem sevu koronavirusa.

»Cepljenje je smiselno tudi, kadar govorimo o novem sevu, saj mutacija, ki se je pojavila, ne predstavlja kakšne velike genetske spremembe in je cepivo učinkovito,« je poudarila in še enkrat dodala, da ne gre za nevarno cepivo, ampak je le to plod dolgoletnega dela.

Na vprašanje, ali lahko po cepljenju pozabimo na nošenje mask in vzdrževanje varne razdalje, pa sporoča: »Zaenkrat teh podatkov na žalost ni na voljo. Med samo raziskavo za registracijo tega niso preverjali, tako da še vedno obstaja možnost, da če smo v stiku z nekom, ki je kužen, lahko pride do prehodne poselitve sluznice in bi lahko nekaj časa širili virus. Vsekakor bomo imeli naslednje mesece več podatkov. Zaenkrat bo verjetno treba še nekaj časa zdržati z maskami.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije