LE ŠE PRIPOROČLJIVE

Maske lahko pustite doma, obvezne le še v teh primerih ...

Zaščitne maske v večini zaprtih javnih prostorov niso več obvezne.
Fotografija: Maske v trgovinah niso več obvezne, ampak priporočljive. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Maske v trgovinah niso več obvezne, ampak priporočljive. FOTO: Leon Vidic, Delo

Uporaba zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorov od danes ni več obvezna, v ostalih zaprtih prostorih pa je po novem zgolj priporočena.

Izjeme so zdravstvene ustanove, domovi starejših občanov ter socialnovarstveni zavodi, kjer na predlog stroke v veljavi ostaja tudi izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene, uporabnike in obiskovalce. Ni pa izpolnjevanje tega pogoja več potrebno v zavodih za prestajanje kazni, zaporih in prevzgojnih domovih. Od danes poleg tega ne velja več ukrep vzdrževanja medosebne razdalje.

Maske so bile obvezne vse od začetka epidemije, njihova pravila obveznega nošenja pa so se večkrat spreminjala. V zaprtih prostorih je veljala obvezna uporaba mask, medtem ko jo je bilo kratko obdobje (oktobra 2020)  treba nositi tudi na prostem. 

image_alt
Maske so padle: znano, od kdaj jih ne bo treba več nositi

Infektologinja Bojana Beović pričakuje, da bomo zaščitne maske v prihodnje v obdobjih večjih izbruhov respiratornih obolenj še vedno uporabljali, še posebej v zdravstvenih ustanovah. »Mislim, da je to v interesu bolnikov in zaposlenih,« je ocenila. Pandemija covida 19 je po njenih besedah namreč pokazala, da maske še posebej dobro ščitijo proti virusom, ki so manj nalezljivi od koronavirusa. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije